Bīstamie Grāmatu svētki „pilsētā uz viļņa” • IR.lv

Bīstamie Grāmatu svētki „pilsētā uz viļņa”

38
Par kultūru Jūrmalā atbildīgais domes deputāts, balsu pirkšanā aizdomās turētais Raimonds Munkevics. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Juka Rislaki

Jūrmalas dome nedzīvo Latvijas kultūras vidē, bet postpadomju vīzijās

Piektdien, 12.augusta rītā, devos uz Kauguru kultūras namu (Jūrmalā), lai piedalītos Novadu 10. Grāmatu svētku atklāšanā. Būdams rakstnieks, esmu vairākkārt piedalījies šajos svētkos dažādās Latvijas pilsētās un vienmēr pirms rakstnieku uzstāšanās notikusi politiķu diskusija un tikšanās ar klausītājiem, kas arvien bijusi interesanta. Man ierodoties, kultūras nama vestibilā stāvēja Latvijas kultūras ministre Sarmīte Ēlerte un aptuveni 15 samulsušu cilvēku. Jau iepriekš bija klīdušas baumas, ka Jūrmalā svētki nenotikšot.

Visvairāk mani pārsteidza tas, ka neatkarīgās Latvijas mediji par šo notikumu neizrādīja nekādu interesi. Kauguru kultūras namā nebija neviena žurnālista (atskaitot, protams, „Latvijas Avīzes” pārstāvjus, jo šis laikraksts līdztekus Lauku bibliotēku atbalsta biedrībai ir viens no svētku organizētājiem, tāpat kā Eiropas Parlaments, Somijas vēstniecība, „Latvijas dzelzceļš”).

Salīdziniet šos Grāmatu svētkus kaut vai ar „Jauno vilni”, kurp aiztecēja arī latviešu žurnālistu pulks! Uz Kauguriem tika aicināti visi Latvijas TV kanāli: neieradās neviens. Rodas jautājums: kam kalpo Latvijas mediji?

Protams, Jūrmalas dome Grāmatu svētkus neaizliedza oficiāli un atklāti. Pilsētas mērs Gatis Truksnis, pamozdamies tikai trīs dienas pirms svētkiem, piepeši jautāja pilsētas bibliotēkai, vai viņi zinot, ka neesot likumīgi organizēt politisku diskusiju? (Bija uzaicinātas visas partijas, SC atteicās dažas dienas pirms pasākuma, trīs partijas vēlējās piedalīties.)

Darba grupa, kuras sastāvā bija arī Jūrmalas domes pārstāvji, svētkus bija gatavojusi trīs mēnešus, un pirms pēdējiem notikuma pavērsieniem viss ritēja mierīgi.

Piektdien Kauguru kultūras namā nebija ne Jūrmalas vadības, pat ne Raimonda Munkevica, kurš  pilsētā ir atbildīgs par kultūru. Iespējams, viņam tajā dienā bija jāierodas Jūrmalas tiesā…

Portāls Delfi.lv šajā dienā informēja: “Jūrmalas pilsētas dome uzdevusi pašvaldības iestādēm rūpīgi sekot, lai novadu 10.grāmatu svētkos piektdien, 12.augustā, nepieļautu pašvaldības resursu izlietošanu politisko organizāciju aģitācijas kampaņās…”

Noskaņa būtu bijusi tiešām nospiedoša, ja šajā lietainajā dienā uz Kauguriem nebūtu atbraucis aktieris Rūdols Plēpis un komponists Valdis Zilvers. Koncerta laikā puspievērtajās sāņdurvīs pa brīdim parādījās norūpējušās sejas. Varbūt dome kontrolēja, lai neviens nerunā par politiku?

Divas dienas pirms grāmatu svētkiem „pilsētā uz viļņa” ikviens jūrmalnieks saņēma „Jūrmalas pašvaldības biļetena” 1. numuru – 12 lappuses divās valodās. Ievadrakstā mērs Truksnis skaidroja, kāpēc šāda avīze vajadzīga: “Pats svarīgākais iemesls, kāpēc tapis šis izdevums, – mēs visi esam pārmaiņu priekšā, kas nav tikai kārtējā 100 cilvēku maiņa Saeimas krēslos. Tās ir pārmaiņas domāšanā, jo esam sapratuši, ka spējam ietekmēt valstī notiekošo. (…) Aicinu jūrmalniekus būt aktīviem ne tikai reizi četros gados (…)”.

No comments.

Bet kurš galu galā ir pārsteigts par notikušo? Visi jau tāpat zina, ka Jūrmalas dome nedzīvo Latvijas kultūras vidē, bet kaut kādās postpadomju vīzijās.

 

Komentāri (38)

ilmisimo 13.08.2011. 10.54

Uz Kauguriem tika aicināti visi Latvijas TV kanāli: neieradās neviens. Rodas jautājums: kam kalpo Latvijas mediji?
______________________________________________
Lielajam plānam – iemanipulēt SC valdībā?

+27
0
Atbildēt

1

ivetao2007 13.08.2011. 14.18

Jūrmala ar munkevica un citu kangaru palīdzību un, acīmredzot saņemot stipendiju no mafijas, grib Jūrmalu pārvērst par Krievijas anklāvu Latvijā, alias EU. Tādēļ tā avīzīte ir arī okupantu valodā. Iespējams, ka Latvijas valdībai jārīkojās kā Sīrijai, jāsūt uz Jūrmalu tie dažī tanki, kas Latvijas armijai ir. Bija jātbāk Somijas žurnālistam Juka Rislaki, lai redzētu šo Jūrmalas “ķeizaru” šmuci. LTV mnazspēju var redzēt ik uz soļa. Tagad Esplanāde notiek latviešu pašdarbībs spējīgāko komandu koncerti. Tā ir Latvija. Iznāk, ka koti un gailīši lūr tikai uz kremļa pusi.Vai ko dara lemberģiāde.

+22
-2
Atbildēt

2

    Liene > ivetao2007 13.08.2011. 14.42

    Absolūta kļūda, ka Munkevics vai Dome vēlas pilsētu kaut kur pie kaut kādas Krievijas, Zviedrijas, EU vai vēl nezin pie kā pievienot. Viņiem pilnīgi nospļauties, kurš sēž Rīgā pie varas grožiem, Bērziņš, Ivanovs vai Svenssons:

    ” grib Jūrmalu pārvērst par Krievijas anklāvu Latvijā, alias EU”

    — Patiesība ir tā, ka Munkevicam & Co dzīve ir izdevusies, bet jūs esat lohi un lūzeri. Zagļu un lūzeru valstī, protams, ka jābūt zagļiem pie varas, jo jūs, lūzeri, ne uz ko neesat spējīgi. Bet zaglis ir jūsu otrais ģīmis, ja jūs būtu veiksmīgāki un gudrāki, arī būtu munkevici.

    Izcilu valsti izdevies jums izbūvēt. Zagļu un lūzeru valsti.

    Starp citu, Krievija jau šobrīd vidējais iedzīvotājs dzīvo labāk par jums, Krievijas iedzīvotāja ienākumi gadā ir gandrīz 16 tūkstoši USD, bet jums uz 1,5 tūkstošiem mazāk. Gdp per capita, iegaumējiet to.

    +1
    -21
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > ivetao2007 13.08.2011. 15.50

    buena, kāpēc mums būtu jāiegaumē kaut kas no tavām konvulsijām !?

    +17
    -2
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 13.08.2011. 14.00

buena, nomazgā rokas – tev klaviatūra ar kakām.

+20
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu