"Vienotības" vadību pagaidām uzticēs Āboltiņai • IR.lv

“Vienotības” vadību pagaidām uzticēs Āboltiņai

59
Foto: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Partijas dibināšanas pasākumu Valkā tomēr neapmeklēs Igaunijas premjerministrs Ansips

Jauno partiju ”Vienotība” veidojošās partijas – “Jaunais laiks” (JL), “Sabiedrība citai politikai” (SCP) un “Pilsoniskā savienība” (PS) piektdien vienojušās par veidu, kā tiks pieņemts lēmums jautājumā par koalīcijas veidošanu. Līdz ar to gan JL, gan PS pārstāvji uzsver, ka politiskajā spēkā pirms sestdien gaidāmās dibināšanas līguma parakstīšanas Valkā vairs nav konfliktu, “vien dažādas domas par labāko taktiku”.

 

Ir.lv informēja “Vienotības” frakcijas vadītāja vietniece Ilze Viņķele (PS), politiķi vienojušies par procedūru, kā “Vienotība” pieņems lēmumu par valdības izveidi. Vispirms šādu lēmumu būs jāpieņem jaunās partijas domei, kurā plaši pārstāvēti pašvaldību deputāti, Saeimas un Ministru kabineta locekļi. Dome savu lēmumu rekomendēs valdei, kas pieņems gala lēmumu. Veto tiesības nevienam nebūšot.

 

”Jautājumā par “Saskaņas centra” iesaistīšanu valdībā nav nepārvaramu nesaskaņu, ir dažādi viedokļi taktiskos jautājumos, “ uzsvēra Viņķele, norādot, ka visas partijas uzskata, ka sadarbība ar SC iespējama vien tad, ja šis spolitiskais spēks apliecina valstisko pārmantojamību, atzīst 4.maija deklarāciju, latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu.

 

Arī “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis (JL) apliecināja, ka “nekādu būtisku nesaskaņu starp “Vienotības” veidotājiem dibināšanas pasākuma priekšvakarā vairs neesot.

 

Saskaņā ar JL, SCP un PS vienošanos, sestdien “Vienotības” dibināšanas pasākumā par politiskā spēka priekšsēdētāju tiks apstiprināta Āboltiņa, taču PS biedri uzsver, ka īstais partijas kongress būs novembrī, kad partijas biedri izvēlēsies, kam uzticēt politiskā spēka vadību.

 

Kā liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija, lai arī Igaunijas premjeru uz šo pasākumu bija aicinājis Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, Andruss Ansips klātienē tajā nepiedalīsies. Tiesa, dibināšanas pasākuma dalībniekiem būs iespēja vērot virkni ārvalstu amatpersonu videosveicienus. Zināms, ka arī eksprezidente Vaira Vīķe – Freiberga “Vienotībai” nosūtījusi vēstuli, kura tiks publiski nolasīta.

 

Partijas dibināšanas sapulcē Valkā iecerēts parakstīt dibināšanas līgumu, apstiprināt statūtus, kā arī lemt par partijas premjera amata kandidātu un priekšvēlēšanu programmas apstiprināšanu. Sapulces laikā tiks apstiprināta arī partijas pagaidu valde, kurā strādās pa pieciem pārstāvjiem no “Jaunā laika”, “Pilsoniskās savienības” un “Sabiedrības citai politikai”, kā arī vēl pieci visvairāk balsu saņēmušie kandidāti un izvēlētais valdes priekšsēdētājs. 

Partijas “Vienotības” priekšsēdētāja amatam virza Saeimas spīkeri Solvitu Āboltiņu, partijas vienojušās, ka politiskā spēka valdē līdz kongresam varētu darboties Aigars Štokenbergs (SCP) , Ģirts Valdis Kristovskis (PS), Valdis Dombrovskis (JL), Kārlis Šadurskis (PS), Artis Pabriks (SCP), Dzintars Zaķis (JL), Arvils Ašeradens (PS), Aleksejs Loskutovs (SCP), Silva Bendrāte (PS), Sanita Stelpe (PS), Karīna Korna (SCP), Edgars Jaunups (JL) un Krišjānis Bušs (SCP).

Lai arī dibināšanas pasākumā varētu pulcēties visi “Vienotības” deputāta amata kandidāti, pabeigt darbu pie sarakstu izveides jaunā partija plāno nākamās nedēļas sākumā.

Partijas pirmo kongresu plānots sasaukt 19.novembrī Rīgā, Nacionālajā teātrī. Kongress apstiprinās jaunu – mazāku valdi 15 cilvēku sastāvā.

 

Komentāri (59)

ievuliitis 05.08.2011. 17.25

Pēc vakardienas “vieglprātīgajiem” Āboltiņas paziņojumiem vairāk, kā videosveicienus nav pelnījusi. Labi, ka neteica, ka igauņiem vajag Aljošu atpakaļ Tallinas centrā. Cik tur trūka!

+11
-3
Atbildēt

0

ilmisimo 05.08.2011. 18.12

… ZZS (lauki un zemnieki)..
___________________________________

Kā tad-šņabis un medības.

+8
-1
Atbildēt

1

    Andris > ilmisimo 05.08.2011. 18.46

    “lauķi un zvejnieki”. Zvejnieki, kas zvejo naīvo lauķu balsis.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

ilmisimo 05.08.2011. 17.46

Partijas dibināšanas pasākumu Valkā tomēr neapmeklēs Ansips
_________________________________________________________-
Tiešām – pēc Āboltiņas vakardienas sludināšanas- te jau drīzāk pieklātos mūsu pašu Urbanovišs vai Ušakovs ar visu Nīlas floti.

Āboltiņa,Štokenbergs un Jaunups-Urbanoviča ledlauži?

+10
-3
Atbildēt

1

    lebronj2356 > ilmisimo 05.08.2011. 20.22

    Ansipam laikam ar politiskiem bezmugurkaulniekiem, zem ”pragmātisma” sminķa, laikam nav pa ceļam…

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu