Te nu viņš bija • IR.lv

Te nu viņš bija

5
IT firmas īpašnieks Agris Krusts, kura hobijs ir dabas foto, lāci ieraudzījis pēc četru dienu sēdēšanas slēpnī
Ieva Alberte

Latvijā ir 5-15 lāči, Igaunijā – ap 600. Igauņi var atļauties tos medīt un organizēt lāču vērošanas tūres. Žurnāls Ir devās vienā no tām, lai ieraudzītu lāci un noskaidrotu, kas kaimiņos tiem tīk vairāk

Gadus piecus es meklēju iespēju ieraudzīt lāci brīvā dabā. Biju izdomājusi, ka varētu iebraukt mežā ar speciālu bišu stropu furgonu Igaunijas pierobežā un lāci nofilmēt. Ideja radās, kad Alūksnes puses mednieki man sastāstīja pasakas par to, ka lācis tur tiešām ir. Esot pavasarī bišu stropa skreju saskrāpējis, nošvīkstam redzēts tumšs stāvs. Pēdas arī manītas, taču neviens tās nebija nobildējis. Uz jautājumu, kāds lācis izskatās, atbilde bija knapa: tāds brūnīgs. Lai arī nostāsti bija tikpat neticami kā iespējamība, ka man skapī sēž Roberts de Niro, tomēr man patika tos klausīties, jo tajos bija liela ticība. Savukārt mana ticība lāčiem palielinājās, kad 2006.gadā presē parādījās ziņa, ka Alūksnē nošauts 2-3 gadus vecs lācis. Vainīgo atrast nevarēja. Pazīstamie mednieki apliecināja, ka šāvējs ir vietējās pagastvaras ierēdnis, tāpēc viņu neviens nenostučīs. 

Drīz vien presē parādījās vēl kāda ziņa par lāčiem, kuras avots bija izbaidīta ogotāja: dzirdējusi brakšķam zarus un bēgusi. Vai, vai, kā satraukusies, vai, kā sirds dauzījusies. Par lāča izskatu – ne vārda. «Parasti lāčus redz tie, kuri nav dzīvnieku speciālisti. Visbiežāk tantes, kurām lācis gandrīz vai atņēmis ogu grozu,» stāsta Jānis Ozoliņš, Valsts mežu dienesta medību daļas vadītājs. Viņš uzticas tikai tiem ziņotājiem, kuri ir mednieki, mežsargi vai putnu vērotāji. 

Ozoliņš lēš, ka Latvijā ir 5-15 lāči. Skaitlis ir tik aptuvens, jo kādi 10 tēviņi ik pa laikam ieklejo no Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas robežas Krāslavā. Līdzīgi rīkojas arī divas lāču mātes ar aptuveni gadu veciem lācēniem. Nesen gan saņemtas ziņas arī par lāčiem iekšzemē: Lielvārdē un Litenē. Kādu lāci aizšāva Gulbenes novadā, un pēcāk tika atrasti kliba lāča pēdu nospiedumi. Krimināllikuma 115.pants par īpaši aizsargājamo dzīvnieku un augu iznīcināšanu un bojāšanu paredz, ka par aizsargājama dzīvnieka nogalināšanu draud brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai naudassods līdz 200 minimālajām mēnešalgām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu