Sola nemainīt galvenos un neuzlikt jaunus nodokļus • IR.lv

Sola nemainīt galvenos un neuzlikt jaunus nodokļus

33
Andris Vilks. Foto: Andrejs Strokins, F64

Finanšu ministrs noliedz iespēju indeksēt pensijas; šis priekšlikums esot populisms

Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi nodokļu politikas stratēģiju 2011.-2014.gadam, kurā tiek piedāvāts galvenos nodokļus saglabāt nemainīgus un jaunus nodokļus neieviest, žurnālistus informēja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

 

Savukārt piedāvājumu indeksēt pensijas finanšu ministrs novērtēja kā “priekšvēlēšanu populismu”, norādot, kapatlaban reti kurš uzņēmums var domāt par algu palielināšanu, un valsts nevar atļauties indeksēt pensijas. Turklāt laikā, kad bija vērojama deflācija, pensijas neviens nepārskatīja un nesamazināja.

 

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) trešdien “Radio 101” sacīja, ka tuvākajos gados nodokļi netiks paaugstināti – nepieaugšot ne patēriņa, ne ienākuma nodokļi, un nākamgad netiek plānotas būtiskas nekustamā īpašuma nodokli maiņas, ziņo aģentūra LETA. Ekonomikas eksperti nodomu saglabāt nodokļu sistēmas stabilitāti vērtē pozitīvi, jo tas ļaut uzņēmējiem labāk plānot attīstību un celtu konkurētspēju starptautiskā tirgū.

 

Uzņēmumu ienākuma nodoklim (UIN) piedāvāts saglabāt pamatlikmi 15% apmērā, kā arī saglabāt nemainīgu kopējo nodokļu atvieglojumu apjomu.

 

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumus 2013.-2014.gadā iecerēts saglabāt 2012.gada plāna apmērā, bet, ja plānotais apjoms tiek pārsniegts, nākamajā gadā proporcionāli varētu samazināt nodokļu slogu – prioritāri iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem.  Pēc Vilka teiktā, par IIN likmes pārskatīšanu varētu sākt runāt jau nākamā gada vasarā, tomēr primāri būtu jāveic neapliekamā minimuma palielināšana, jo šeit Latvija būtiski atpaliek no savām kaimiņvalstīm.

Piedāvāts turpmākajos gados valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu nepalielināt virs šobrīd noteiktās likmes, bet pievienotās vērtības nodokļa (PVN) standartlikmi saglabāt 22% apmērā un nepalielināt kopējo samazināto likmi un citu atvieglojumu apjomu.

 

Piedāvāts nepalielināt akcīzi naftas produktiem un alkoholam, bet tabakas izstrādājumiem pakāpeniski paaugstināt, līdz tā sasniedz Eiropas Savienības minimālo līmeni 2018.gadā. Piedāvāts nepalielināt akcīzes nodokļa atvieglojumu un atbrīvojumu kopējo apjomu.

 

Savukārt nekustamā īpašuma nodokļa jomā piedāvājums paredz būtiski nepalielināt kopējo slogu un, sākot ar 2013.gadu, dot lielākas tiesības pašvaldībām šī nodokļa noteikšanā.

 

Vilks informēja, ka šīs piedāvājums tiek nodots apspriešanai sociālajiem partneriem un augusta sākumā varētu tikt virzīts lēmuma pieņemšanai Saeimā.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu