Ko nesīs mefistofeliskais smaids? • IR.lv

Ko nesīs mefistofeliskais smaids?

37
Valdis Zatlers. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Anda Burve-Rozīte

Psihoterapeits Rudzītis par prezidenta amata kandidātiem

“Bērziņa kungu nebiju redzējis runājam pirms valsts prezidenta amata kandidātu diskusijas LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? trešdienas vakarā. Diskusijas sākumā iespaids par viņu bija graujošs, ļoti pelēks. Bet diskusijas laikā viss sagriezās otrādi: uz Bērziņa fona bija redzami visi Zatlera defekti. Viņam uzdod sistēmisku jautājumu, viņš atbild ar lozungu,” portālam Ir.lv atklāj psihoterapeits Viesturs Rudzītis.

Sistēmiski domājošs, bet senils

Klausoties Bērziņā, Rudzītis uztvēris izcilu sistēmisko domāšanu. “Par visām norisēm viņš iekšēji veido modeļus, to shēmu ir gatavs slīpēt līdz pilnībai. Tas izpaudās, analizējot ekonomiskos procesus. Vai viņš tāpat spēj raudzīties uz sociālām norisēm? Ja cilvēkam piemīt sistēmiskā domāšana, to var izmantot ikvienā jautājumā, bet vai Bērziņš to gribēs?” atklāj speciālists.

Rudzītis pauž, ka labi var iedomāties Bērziņu kā ministru prezidenta padomnieku ekonomikas jautājumos. Taču valsts prezidenta amatā viņš gribētu redzēt nevis cilvēku ar dziļām zināšanām kādā disciplīnā, bet cilvēku ar plašu skatījumu uz visu notiekošo. “Kad Bērziņš runā, viņš atstāj nedaudz senila cilvēka iespaidu. Kad dabū izmantot savus talantus – runāt par tēmām, ko labi izprot, tad ir pārliecinošs.”

Psihoterapeita uzmanību piesaistījis Bērziņa smaids TV diskusijas laikā. “Kad viņš nesmaida, ir viens cilvēks. Kad smaida, pavisam cits. Viņš smaida brīžos, kad smaidīt nav nekāda pamata, un šis smaids ir neizprotams. Tas man liek domāt, ka viņā ir kaut kas, ko mēs par viņu vēl nezinām. Var atklāties kaut kas mefistofelisks, kas sola pārmaiņas, vienlaikus šis smaids ir blēdīgs, pašpuicisks,” spriež psihoterapeits.

Rudzītim jaunā valsts prezidenta amata kandidāta smaids atgādinājis par Valda Birkava smaidu – specifisku, tikai šim cilvēkam piemītošu un tādu, kurš uzreiz pasaka, ko šis kungs domā par sabiedrību. Rudzīša ieskatā, Bērziņš labi jūt spēles laukumu un nekad veltīgi neleksies. “Neleks acīs tam, kam nav jālec. Rēķināsies.”

Izskatās pēc puisīša

Abi valsts prezidenta amata kandidāti nav harizmātiski līderi, novērojis psihoterapeits. Taču harizma, ko cilvēki tā vēlas redzēt līderos, nav vērtējama viennozīmīgi. “Tā iedarbojas uz mūsu personības bērnišķīgajām daļām. Vērtējums pēc harizmas nozīmē, ka nevērtē nobriedusi personība.”

Zatleru klausoties TV diskusijā, Rudzītis novērtējis, ka viņa lielākais trumpis ir izturība, neatlaidība. “Lai cilvēks būtu ķirurgs, dažām dvēseles daļām jābūt izcilām un dažām jāiztrūkst. Jo – tu tomēr griez dzīvu miesu, tu to spēj.” Četrus gadus atrodoties prezidenta amatā, Zatlers, pēc psihoterapeita domām, iemācījies, kādam viņam jābūt, lai “var piespēlēt tantēm – kādu prezidentu tās vēlas redzēt.”

Zatlers arī esot iemācījies nevienam netraucēt. “Pēc puisīša viņš izskatās, ko var ielikt kaktā viņa stingrā māte, kad nokaitināta.” Zatlera milzīgā izdzīvot spēja, stresa tolerance un spēja mācīties ir viņa plusi, uzskata psihoterapeits. “Zatlera vieta ir slimnīcā, nevis prezidenta amatā. Tāpat kā Bērziņš ir lielisks īpašumu pārvaldnieks, bet ne pats īpašnieks [līdzībās runājot].”

Pēc Rudzīša domām, prezidentam jābūt vizionāram, ar plašu un spēcīgu nacionālās un internacionālās kultūras skatījumu, savu vēstījumu. “Kā Vāclavam Havelam, bet tam mūsu sabiedrībai laikam vēl jānobriest,” teic psihoterapeits. Viņa viedoklis ir, ka neviens no izvirzītajiem kandidātiem nav īsti augstā amata cienīgs. Rudzīti arī satraucis, ka abi izvairīgi atbildējuši uz žurnālista Jāņa Dombura jautājumu par oligarhu ietekmi, politiskās sistēmas attīstības vīziju.

Komentāri (37)

martins_spravniks 26.05.2011. 10.43

Dombura diskusijā Zatlers labi pateica – Bērziņam kā Saeimas komisijas vadītājam ir lielākas iespējas darboties ekonomikā nekā esot prezidenta amatā. Vispār Bērziņš radīja iespaidu, ka viņa misija ir tikai traucēt Zatleram saglabāt prezidentūru uz otru termiņu, nevis pašam kļūt par prezidentu. Zatlers vismaz vārdos ir audzis, un ja realizēs kaut daļu no vakar diskusijā sacītā, droši varēs atbildēt uz jautājumu “kas es esmu”.

+20
-2
Atbildēt

0

Una Grinberga 26.05.2011. 11.01

Pievienojos Rudzīša gala secinājumiem, ka neviens no kandidātiem nav ļoti labs prezidenta kandidāts, bet tad ir jāpaliek pie tā, ka jāizvēlas labākais un Zatlers tad ir lābākais, jo zina kādu drēbi griež.

+16
-2
Atbildēt

0

mary75 26.05.2011. 13.20

Nav jābūt psihoterapeitam, lai redzētu, ka viens ir nepiemērots, otrs ir galīgi nepiemērots, atšķirība tāda, ka tas pirmais, tomēr, pārsvarā naudu pelnījis, darīdams labu darbu, un viņam rūp šīs valsts interses, to viņš pierādījis, nostādamies pret oligarhu diktātu atsevišķos gadījumos.
Otrs naudu pelnīja ne tik caurskatamā un sabiedrībai derīgā veidā, un diezin vai parādīs pat tik lielu “mugurkaulu”, kā Zatlers, jo ļoti tuvs sistēmai, un ir tās sastāvdaļa.
Par viņa ārpolitiskiem utt. uzskatiem vispār nerunājot.
Tad kurš labāks?

+14
-1
Atbildēt

2

    Una Grinberga > mary75 26.05.2011. 15.52

    Vēl var piebilst, ka Latvijas pirmos gadus liela daļa valsts naudas tika glabāta un gāja caur Unibanku :) Atnāca zviedri, aizgāja Bērziņš un Parekss savaņģoja valsts sektora naudu savās rokās.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Melnais > mary75 26.05.2011. 14.41

    To, kā Bērziņš savu naudu “godīgi” nopelnījis var palasīt Pietiek (algu viņam nenoteica ārzemju onkuļi, bet gan mūsu pašu bāleliņu valde, kas šķaidījās ar naudu pa labi un pa kreisi, pie tam piešķot “par labu” darbu arī tam laikam astronomiskas prēmijas). Es domāju, viņam Latvija īpaši nerūp un nekad nav rūpējusi, galvenais ir savas ambīcijas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu