Svaigs gaiss bez ūdens • IR.lv

Svaigs gaiss bez ūdens

4
Anda Burve-Rozīte

No kādreizējā premjerministra Valda Birkava tiesa piedzen vairāk nekā trīs miljonus latu par labu Hipotēku bankai. No mājas būs jāatvadās, atzīst ekspolitiķis

Pusdienot Valdis Birkavs nav ieinteresēts, nevēlas pat ūdeni. Piedāvā tikies viņa mājās Pārdaugavā. Tas izrādās jauno namu komplekss ar nelielu skujkoku parku. Birkavs iznāk pagalmā, tērpies gaiši violetā kreklā, ap kaklu pieskaņots zīda lakats. Ekspremjers atzīstas, ka rīta cēlienu nosēdējis pie datora strādājot. Tagad viņš grib nelielu pastaigu parkā. Uz soliņa Birkavs sēžas uzmanīgi, kā rūpēdamies par locītavām. Kādā intervijas brīdī viņš izmet, ka joprojām labprāt spēlē golfu. «Neredzu, kur bumbiņa ieripo, bet spēle man patīk,» viņš nosmejas. Sarunas laikā vairākas reizes pārtraukts ar telefona zvanu, Birkavs lūkojas skārienjutīgajā ekrānā, briļļu stikliem teju skarot to. «Neredzu, kas man zvana,» viņš piespiež taustiņu «Atteikt».

Pēdējā laikā 68 gadus veco ekspolitiķi vajā ar tiesu darbiem saistītas neveiksmes: 9.maijā Rīgas apgabaltiesa pilnībā apmierināja Latvijas Hipotēku un zemes bankas prasību par zaudējumu piedziņu 3 010 029 latu apmērā no Birkava. Parādos bijušais premjers nonāca, jo 2006.gadā no uzņēmēja Gata Saknīša par 2,24 miljoniem latu iegādājās četrus zemesgabalus Latgalē Čornajas pagastā. Birkavs bankā ņēma vairāk nekā divu miljonu latu kredītu. Vēlāk izrādījās, ka zemesgabalu tirgus vērtība nekādi neatbilst cenai, ko samaksājis ekspolitiķis. 2009.gadā izsolē īpašumus pārdeva 15 reižu lētāk – par 160 000 latu. Pēc tam apķīlāja Birkava īpašumus, viņa kontus – arestēja.

No kādas naudas ekspolitiķis grasās parādu bankai atmaksāt? «Šim jautājumam es gribētu pāriet pāri,» pirms intervijas telefoniski neslēpa Birkavs. Viņš bija gatavs runāt par Latvijas politikā notiekošo. «Politika ir akvārijs, un tev jāļauj no visām pusēm sevi apskatīt,» apsēdies koku paēnā, viņš gardi smejas. Jūtas gandarīts, ka pašam vairs nav jāpeld kopā ar citiem. «Ja esi privātpersona, tad publicitāte ir vai nu tavas ambīcijas, vai noder kādu mērķu sasniegšanai.» Lielākais dārgums mūsdienās, pēc Birkava domām, ir privātums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu