Cauruļvažas • IR.lv

Cauruļvažas

3
Pauls Raudseps

Putina balstītā Gazprom impērija Eiropas Savienībā ir apdraudēta

Gan tehnoloģisko, gan juridisko procesu rezultātā energoresursu gigants Gazprom, kas piegādā 30% no ES teritorijā patērētās dabasgāzes, var zaudēt savas spējas tieši un netieši šantažēt Eiropas valdības un patērētājus, ja vien šīm valdībām un patērētājiem pietiks mugurkaula, lai sarautu tā īpašumā esošo cauruļvadu važas. Šāda ekonomiskās neatkarības panākšana būtu sevišķi svarīga Latvijai, kura importē visu gāzi no Krievijas un – kāda sagadīšanās! – vēl pagājušajā gadā par to maksāja 30% vairāk nekā Vācijā, kā septembrī Rīgā atzina ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers. 

Gazprom dominanci apdraud, pirmkārt, jaunās iespējas piekļūt «slānekļa gāzei», kas atrodas plākšņainos, salīdzinoši irdenos iežos, dziļāk nekā dabasgāze tradicionālajās atradnēs. Tikai pēdējos desmit gados ir bijis iespējams šai gāzei piekļūt pietiekami lēti un efektīvi, izmantojot horizontālās urbšanas tehnoloģijas un hidrosprādzienus, kuri liek slānekļa iežiem saplaisāt un atbrīvot gāzi tajos.

Šīs jaunās tehnoloģijas jau ir fundamentāli mainījušas tirgu ASV, kas patērē aptuveni 20% no visā pasaulē saražotās dabasgāzes. Pateicoties slānekļa gāzes ieguvei, 2009.gadā ASV panāca Krieviju un kļuva par lielāko dabasgāzes ražotājvalsti pasaulē. Taču slānekļa gāzes potenciāls ir vēl daudz lielāks. Starptautiskā Enerģijas aģentūra (IEA) lēš, ka slānekļa gāzes resursi varētu būt tikpat lieli kā zināmie tradicionālās gāzes krājumi. Turklāt tie atrodas daudzās valstīs, kurās līdz šim nebija nozīmīgu gāzes resursu, to skaitā mums tuvumā esošajās Eiropas valstīs. ASV Enerģijas informācijas aģentūra uzskata, ka Polijā vien esot 5,3 miljardi kubikmetru, kas valsti nodrošinātu ar gāzi uz trīssimt gadiem, un arī Lietuvā esot potenciālas atradnes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu