Dombrovskis skeptisks par padomju atjaunošanu • IR.lv

Dombrovskis skeptisks par padomju atjaunošanu

35
Foto: Jānis Saliņš, F64

Pārmaiņas valsts uzņēmumu vadībā esot nepieciešamas, lai nodrošinātu lielāku kapitāla atdevi

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) šaubās, vai valsts uzņēmumu darba efektivitāti būtu iespējams uzlabot ar politiski veidotu padomju atjaunošanu.

Vērtējot Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvāto – atjaunot valsts uzņēmumu padomes, premjers Latvijas Radio apgalvoja, ka tas ir tikai viens no iespējamiem risinājumiem, kas piedāvāts lemšanai par valsts uzņēmumu pārvaldības modeļa pilnveidošanu, lai palielinātu kapitāla atdeves rādītājus< vēsta LETA.

Kāds no risinājumiem tikšot izvēlēts, pašlaik neesot zināms, taču reformas esot nepieciešamas, sacīja premjers, atsaucoties uz senu pētījumu, ka no valsts uzņēmumiem iespējams saņemt lielāku kapitāla atdevi.

Savukārt runājot par “Parex bankas” problēmām ar sindicētā kredītā atdošanu, premjers stāstīja, ka bankas vadība problēmai meklē risinājumu un jaunu nodokļu maksātāju naudu bankā iepludināt nevajadzēšot.

Kā vēstīja Latvijas Televīzija, EM rosinās atjaunot pirms diviem gadiem likvidētās padomes valsts uzņēmumos. “Mēs noteikti nāksim ar ierosinājumu, pretrunīgi vērtētu, atjaunot valsts uzņēmumos padomes, kas atbilst labiem pārvaldības principiem. To likvidācija nebija tas labākais lēmums no uzņēmumu pārvaldības principu vadības viedokļa,” teica EM valsts sekretārs Juris Pūce.

Šis priekšlikums būs iekļauts koncepcijā par valstij piederošo kapitāldaļu pārvaldīšanu, ko EM plāno pabeigt pusotra mēneša laikā. Turpat būs arī priekšlikums sakārtot valsts uzņēmumu vadības atalgojumu, sasaistot to ar uzņēmuma lielumu un tā finansiāliem rezultātiem. Pūce uzsvēra, ka “ir jābūt iespējai, ka uzņēmuma valde, ja mērķi tiek pārsniegti, saņem atbilstošu motivējošu piemaksu vai prēmiju par šo rezultātu”.

Tomēr daudz būtiskāks būs jautājums par uzņēmumu pārvaldes centralizāciju, ko prasa arī starptautiskie aizdevēji un ko kā optimālu modeli ieviesušas daudzas Eiropas valstis. Viena no iecerēm ir veidot valsts kapitāldaļu pārvaldes iestādi uz esošās Privatizācijas aģentūras bāzes, bet tā uzņēmumus pārvaldītu kopā ar kādu ministriju.

 

Komentāri (35)

garausiitis 27.04.2011. 09.11

Kampars,Kampars….
Interesanti kurš viņam šo domu pametis – Jaunups vai kāds no otra koalīcijas grupējuma. Pats,ja viņš būtu gudrs ( kaut gan tas ar ir ar lielu jautājuma zīmi ) viņš diez vai to bīdītu. Izskatās pēc mazā dīla mierīgai palikšanai amatā . Vispār pēkšņi uzausa asociācijas ar blondīnēm sekretārēm, kas savu amatu saglabā nevis savu profesionālo zināšanu dēļ, bet…

+10
0
Atbildēt

5

    Edzs > garausiitis 27.04.2011. 18.38

    nevajadzeja kokjetet vai spelet shahu ar SC un nevajadzeja lauzhot solijumus un norunas ar iekshejiem veto un ultimatiem sutit opozicija VL, bet OK, tas viss jau ir no serijas kas butu ja butu, tagad ir tas kas ir.
    kas ir tas ir kas nav tas nav. Latvijas nakotne ir teljos. (K. Ulmanis).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bebiekste > garausiitis 27.04.2011. 16.12

    Nu jā, politiskās padomes nomainīja jaunās politiskās valdes un tad nāca apziņa, ka tas nerullē.
    Īstais risinājums jau nav atjaunot politiskās padomes.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > garausiitis 27.04.2011. 17.59

    klusais _…atbilde ir jāmeklē debīlajā partijas hierarhijā un V nosacītais demokrātisms komplektā ar cilvēku nespēju sevi adekvāti novērtēt…_
    ~~~
    izskatas ka ar demokratismu tur ir pavisam bedigi. savstarpejas cinjas vinji nedzird viens otru un neparredz laukumu.
    daudz liktenigu kljudu tika ieliktas pashos valdibas pamatos. Murniecei ka ljoti pretrunigi vertetai kandidatei noteikti nevajadzeja atkartoti kljut ministrei, droshi vien ka ari Kamparam nevajadzeja. Elertei vajadzeja nevis sedet ministra kresla bet atrasties parlamenta sezhu zale, tur vinja ar sev piemitosho energhiju butu neaizstajama.
    te var turpinat ilgi. Aizsardzibas ministram vajadzeja but Lieghim, vinsh gan spetu vilkt ari Arlietas, man nav skaidrs kadu intrigu rezultata vinsh netika virzits ministra postenim.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 27.04.2011. 15.22

    Ivars – es Latvijā pat neiedomātos uzticēties cilvēkiem pēc partejiskās piederības. Ja par jautājuma otru daļu, tad gan jau var atrast komandas cilvēkus un nevajag skatīties uz partiju listu ranga tabulām. Piemēra pēc ,kas bija vainas Dālderim? Var kāds cilvēcīgi paskaidrot,kapēc Elertei vajadzēja tur līzt ? Kampars sagāza kokus jau pirmajā premjerēšanas laikā – kapēc viņu nevarēja nomainīt? Tas pats ar Mūrnieci . Manuprāt atbilde ir jāmeklē debīlajā partijas hierarhijā un V nosacītais demokrātisms komplektā ar cilvēku nespēju sevi adekvāti novērtēt ( lielummāniju ) ir situācijas pamatā. Esmu pārliecināts ,ka tās pašas V zemākajos ešelonos ir daudz spējīgu ļaužu , kas būtu noteikti labāki nozaru vadītāji, kā partijas vecbiedri.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Valdemārs Valdemārs > garausiitis 27.04.2011. 13.36

    Šis nu ir piemērs, kādēļ uzticēties nedrīkst pat savas partijas biedriem. Jautājums ne gluži par tēmu, bet incanti, kur lai Dombrovskis meklē padomniekus?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Dina Repša 27.04.2011. 10.13

Šķiet, ka tā bija tieši JL iniciatīva padomes likvidēt. Maķenīt izskatās, ka partijām sāk pietrūkt naudas un valsts uzņēmumi nu ir … tāda laba vieta, kur, neko nedarot, nopelnīt. Domāju, ka te īsti vietā būtu papētīt, ko šai sakarā teic auditori un Valsts Kontrole, kam, cik zinu, ir pieejami nopietni dati šai nozarē.

+5
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Dina Repša 27.04.2011. 10.21

    Tā taču būtiska atšķirība – likvidēt vajadzēja ‘viņējās”, bet dibinot būs pilnīgi savas, progresīvas un darbosies tautas interesēs. Jaunā Laika jauniem dibeniem vajag jaunus krēslus. Atjaunotne.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 27.04.2011. 09.24

Latvisks gars jūtams- nolikvidē, izmaksā milzu naudu kompensācijās, paiet gads pusotrs un atkal airē pa vecam kā nekas nebūtu noticis:))
BRAVO KAMPAR &co!!!

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu