Britu tiesa liek Lembergam zvērēt par saviem īpašumiem • IR.lv

Britu tiesa liek Lembergam zvērēt par saviem īpašumiem

100
Andrejs Terentjevs, F64

Lembergs: Lielbritānijas tiesa ir maldināta par manu saistību ar kuģniecību

Ventspils mēram Aivaram Lembergam (“Latvijai un Ventspilij”) uzlikts par pienākumu ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai tuvāko nedēļu laikā atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu (7970 latu), vēsta LETA, atsaucoties uz portālu “Delfi”, kā rīcībā nonācis prasības nodrošinājuma lēmums.

Lembergam uzdots atklāt savus īpašumus, “vienalga, vai tie ir uz viņa vārda, vai nē, un vai tie ir viņam individuāli piederoši vai kopīpašumā”, teikts 13.aprīlī pieņemtajā prasības nodrošinājuma lēmumā jeb britu juridiskajā terminoloģijā – “iesaldēšanas rīkojumā”, raksta portāls.

Šāds lēmums pieņemts tā dēvētajā “Latvijas Kuģniecības” (LK) kuģu fraktēšanas lietā jeb tiesas procesā “Antonio Gramsci Shipping u.c.” pret “Recoletos Ltd. u.c.”. Tajā liela apjoma krāpšanā apsūdzēti tā dēvētie Lemberga pretinieki. Tā plašāku ievērību izpelnījās pērn, kad tika publiskota advokāta Mārtiņa Kvēpa tajā sniegtās liecības. Viņš liecībās stāstīja par Ventspils uzņēmumu patieso īpašnieku neformālajām sapulcēm, kas dēvētas par “galdu”, un politisko vienošanos par LK privatizāciju un tās finansēšanas metodēm.

Portāla Delfi.lv galvenais redaktors Ingus Bērziņš intervijā Latvijas Radio izteicies, ka interesantākais ir izveidojusies paradoksālā situācija: “Lemberga puse, kuru jau ir pieņemts atklāti tā dēvēt, sūdzēja par notikumiem Latvijas Kuģniecībā tiesā Stepanova pusi, kā tagad ir pieņemts dēvēt. Taču tas interesantākais un pikantākais pavērsiens ir tas, ka kompānijai “Vitol”, vienai no lielajiem “Ventspils Naftas” koncerna līdzīpašniekiem, pārņemot varu Latvijas Kuģniecībā pēkšņi Lembergs no šķietami nojaušamā aiz prasītāja stāvošā ir kļuvis par ļoti konkrēti definētu atbildētāju tajā pašā procesā,” sacīja Bērziņš.

“Delfi” rīcībā esošajā lēmumā uzskaitīta virkne aktīvu, kurus Anglijas tiesa interpretējusi kā Lemberga īpašumus. No šī dokumenta kopijas redzams, ka Anglijas tiesa atpazīst kā Lemberga aktīvus arī visus tos īpašumus, kas arestēti par labu Latvijas Ģenerālprokuratūrai. Piemēram, māja Rīgā, O.Vācieša ielā, patiesā labuma guvēja statusa daļas dažādās Latvijas un ārvalstu kompānijās, piemēram, “Venceb”, “Ventbunkers”, “Inter-Rīga”, “Puses” u.c., vērtslietas, tai skaitā aproču pogas, vērtspapīri, automašīna “Opel Tigra” un konti virknē Latvijas un ārvalstu banku, ieskaitot 85 miljonus ASV dolāru “V.P. Bank” Luksemburgā, par kuriem nesen vēstīja portāls “Pietiek.com”. Lembergs gan pēc tam paziņoja, ka ne viņam personīgi, ne kādam no viņa ģimenes locekļiem nevienā no Luksembugas bankām nav 85 miljonu ASV dolāru.

Prasības nodrošinājuma lēmuma 12.punktā teikts, ka Lembergs drīkst neatklāt informāciju, kas viņam inkriminē noziegumu, taču tiesa iesaka Lembergam pirms šāda lēmuma konsultēties ar juristiem, jo nepamatota atteikšanās sniegt informāciju var tikt uzskatīta par necieņu pret tiesu un novest pie cietumsoda, naudas soda vai aktīvu konfiscēšanas.

Lembergs Latvijas Radio trešdien stāstīja, ka nekādus dokumentus vai papīrus no tiesas nav saņēmis. Viņa advokāti par Anglijas tiesas lēmumu uzzinājuši no interneta. Lembergs sākto tiesas procesu dēvē par absurdu, kurā viņu nepamatoti ievilkuši tā dēvētie pretinieki, kas paši apsūdzēti krāpšanā. “Ir acīmredzami – Lielbritānijas tiesa maldina par manu saistību ar Latvijas Kuģniecību. Man nekāda sakara ar Kuģniecību nav bijis, nu, ar Kuģniecības valdi vai padomi. Es esmu akcionārs Kuģniecībā, tā gan ir taisnība, bet es tur nekad neesmu bijis un nekad nav bijusi iespēja man lemt ne par fraktēšanu, ne agrāk, ne tagad,” sacīja Lembergs.

Viņš arī sacīja, ka tiesa viņam nevar likt braukt un liecināt par īpašumiem. Ja kaut kas būtu jāskaidro, to darītu viņa advokāti. “No manis līdz šim nekādi paskaidrojumi nav saņemti, tāpēc ir vairāk nekā dīvaini, ka bez mana paskaidrojuma notiek kaut kādas procesuālas, pret mani vērstas darbības,” pauda Lembergs.

“Tātad, iespējams scenārijs, ka, pat ja Lembergs uzskatīs – viņš var atteikties apliecināt, ka pielikumos minētie īpašumi ir viņa, jo tas draudētu pašam inkriminēt noziegumu, piemēram, nepatiesu liecību sniegšanu Latvijas valsts amatpersonas deklarācijā – tad, ja tiesai būs pierādījumi par Lemberga melošanu, pielikumos uzskaitītos aktīvus arestēs. Savukārt, ja Anglijas tiesa pēc būtības lems par labu prasītājam, tas ne tikai par vairāk nekā 100 miljoniem dolāru padarīs nabagāku atbildētāju, bet radīs jaunu interesantu kāzusu – vai šie arestētie aktīvi pienākas LK īpašniekiem vai Latvijas valstij, jo pašlaik tie iesaldēti gan pēc “Antonio Gramsci”, gan pēc Latvijas Ģenerālprokuratūras pieprasījuma,” raksta “Delfi”.

Latvijas Radio aptaujāja vairākus ekspertus, kas stāstīja, ka zvēresta došana ir raksturīga Anglijas tiesību sistēmai. Tādējādi, iespējams, plānots noskaidrot personas godaprātu. Tiesai ir svarīgi noskaidrot personas reputāciju un tikai tad lemt par lietas būtību. Taču eksperti apšaubīja, vai par neierašanos uz tiesu patiesi varētu draudēt bargi sodi.

Komentāri (100)

idzelme 19.04.2011. 16.47

“Sabiedrotie” atvēruši otro fronti. Divās frontēs karot būs daudz smagāk kā zinām no vēstures.

+28
0
Atbildēt

0

buchamona 19.04.2011. 16.54

Nupat kā iekomentēju, ka par nodokļu nemaksāšanu LR nesēdinās šā vai tā, bet – angļi to varētu arī izdarīt, tas būtu forši :))

+25
0
Atbildēt

1

    Maija > buchamona 20.04.2011. 14.01

    kāds sakars Lembim ar anglijas nodokļiem? nodokļus viņš nemaksāja Latvijai, bet britānijā tiesājas tāpēc, ka tā par iespējamu atrada prasītāji. turklāt anglju tiesību sistēmai ir pie vienas vietas kurš par īpašnieku nozīmēts papīros, Uk tiesas skatās pēc būtības

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mary75 19.04.2011. 20.18

Lembim dod melīgu zvērestu, kā divus pirkstus apčurāt, bet, šoreiz nav tik vienkārši.
Vienīgā cerība, ka briti viņu notiesās, mūsu tizlā tiesu sistēma nevienu Lemberga līmeņa blēdi iesēdināt nav spējīga, drīzāk, nevis Lembergs baidās, bet tie, kam viņš jātiesā, baidās no Lemberga.

+24
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu