Vērtēs iespēju atļaut spēlēt azartspēles tikai no 21 gada • IR.lv

Vērtēs iespēju atļaut spēlēt azartspēles tikai no 21 gada

9
Foto: Andrius Ufartas, F64
Dita Krauze

Reirs: jāsaprot, vai tas nozīmētu plašākas vecuma cenza sistēmas izmaiņas

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien sāks izvērtēt vairāku deputātu priekšlikumu azartspēlēs atļaut piedalīties personām tikai no 21 gada vecuma, liecina komisijas darba kārtība. Pašlaik azartspēles atļauts spēlēt no 18 gadiem.

Komisijas vadītājs Jānis Reirs (“Vienotība”) aģentūrai BNS pagaidām atturējās paust viedokli, kā vērtēt šo iniciatīvu, jo neesot pilnībā saprotami argumenti, kāpēc minēts tieši 21 gads. “Mūsu sistēma Latvijā ir būvēta tā, ka atbildība iestājas no 18 gadiem, tāpēc būtu jāsaprot, vai tas nozīmētu arī plašākas sistēmas izmaiņas,” sacīja Reirs. Viņš neprognozēja, cik daudz laika prasīs diskusijas par azartspēlēm, jo komisija, paredzams, tuvākajā laikā nodarbosies tikai ar šā gada budžeta grozījumu sagatavošanu izskatīšanai Saeimā un to pieņemšanu, kas jāpaveic līdz Lieldienām.

Latvijas Spēļu biznesa asociācijas padomnieks Arnis Marcinkēvičs teica, ka ierosinājumu par 21 gadu uztver kā tiesību ierobežojumu pilngadīgiem cilvēkiem. “Iesniedzēji norādījuši, ka jauni cilvēki nespēj uzņemties atbildību par naudu, bet kā viņi spēj uzņemties atbildību par ģimeni, iegādāties alkoholu un iegūt ieroča nēsāšanas atļauju?” jautāja Marcinkēvičs. Viņš uzsvēra, ka argumentiem, kāpēc tā būtu labāk, jābūt ļoti pārliecinošiem. Pēc Marcinkēviča teiktā, vecumā no 18 līdz 21 gadam azartspēles spēlējot salīdzinoši maz cilvēku.

Gan Reirs, gan Marcinkēvičs arī norādīja, ka pagaidām nav skaidrs, kāds varētu būt kontroles mehānisms azartspēlēm internetā.

Grozījumus Azartspēļu un izložu likumā iesnieguši “Saskaņas centra” deputāti – Andrejs Klementjevs, Jānis Urbanovičs, Jānis Ādamsons, Mihails Zemļinskis un Ivans Klementjevs. Saeima pašlaik tos nodevusi izskatīšanai komisijām. Iesniedzēji uzskata, ka, sasniedzot 18 gadu vecumu, visbiežāk veidojas atkarība no azartspēlēm, kas ir emocionāla slimība, smags psihisks traucējums. Deputāti izpētījuši, ka kaimiņvalstu – Lietuvas un Igaunijas – pieredze liecina par to, lai azartspēlēs atļautu piedalīties tikai 21 gada vecumu sasniegušām personām. Viņuprāt, tādā veidā personas līdz 21 gada vecumam un viņu radinieki tiks pasargāti no azartspēļu negatīvās ietekmes.

Komentāri (9)

Sanšains 20.03.2011. 17.55

Atbalstāms priekšlikums.

Tāpat kā jau noraidītais Nacionālās apvienības priekšlikums par nodokļu paaugstināšanu peļņai, kas gūta no spēļu automātiem.

+4
0
Atbildēt

0

kkristaps 20.03.2011. 20.06

Manuprāt, šis priekšlikums ir atbalstāms, kaut vai tāpēc, ka līdz 21 gada vecumam cilvēks vēl faktiski ir pusaudzis ar visām pusaudžiem raksturīgajām problēmām, tajā skaitā pārliecību, ka viņš visu zina labāk par pieaugušajiem un nekāda nelaime viņu nevar skart, kā arī ārkārtīgi vieglu ietekmējamību. Azartspēļu atkarība ir briesmīga lieta, un azartspēļu organizatori un lobētāji ir nelieši, kas iedzīvojas uz citu cilvēku nelaimes rēķina.

+3
0
Atbildēt

0

janazakovica 21.03.2011. 00.46

protams sen bija laiks un alhaholu ar no 21 gada.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu