No Japānas atomelektrostacijas izplūdusi radiācija • IR.lv

No Japānas atomelektrostacijas izplūdusi radiācija

29
Foto: FRANCK ROBICHON, LETA
Ilze Malaševska

Evakuācijas zonas rādiuss paplašināts līdz 20 kilometriem

Zemestrīces bojātajā Japānas atomelektrostacijā “Fukušima 1”, kas atrodas aptuveni 250 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas, sestdien noticis sprādziens, un no tās paceļas dūmi, ziņo sabiedriskā raidorganizācija NHK . Eksplozijā sagrautas reaktora ēkas sienas un jumts, bet vairāki strādnieki esot ievainoti, savukārt radiācijas līmenis ārpus elektrostacijas pieaudzis vismaz divdesmitkārtīgi.

Japānas ministru kabineta galvenais sekretārs Jukio Edano pēc sprādziena atzina, ka ir notikusi radiācijas noplūde, taču uzsvēra, ka pagaidām nav nepieciešams paplašināt evakuācijas zonu desmit kilometru rādiusā ap reaktoru, ziņoja telekanāls “Sky News”. Tomēr vēlāk varas iestādes pagarināja evakuācijas zonu līdz 20 kilometru rādiusam. Edano arī sacīja, ka tiek noskaidrots sprādziena cēlonis un apzināta situācija, un, kad varas iestāžu rīcībā būs jauna informācija, par to tiks ziņots sabiedrībai.

Vairākas stundas vēlāk Edano paziņoja, ka sprādziens noticis tāpēc, ka, samazinoties dzesēšanas ūdens līmenim, radies ūdeņradis, kas, nonākot saskarē ar skābekli, eksplodējis. Tomēr sagrauta tikai ēka, kurā atrodas reaktors, taču tērauda konteiners, kurā atrodas reaktors, palicis vesels.

Edano teica, ka tagad nolemts reaktora konteineru dzesēšanas nolūkos piepildīt ar jūras ūdeni. Tam būšot nepieciešamas piecas līdz desmit stundas, bet visa procesa pabeigšanai būšot vajadzīgas desmit dienas.

Japānas telekanāli pēc sprādziena pārraida paziņojumus, kurā aicina cilvēkus palikt telpās, izslēgt gaisa kondicionētājus un nedzert krāna ūdeni. Tiem, kuri tomēr dodas ārā, tiek ieteikts pēc iespējas apsegt visas ķermeņa daļas, tostarp aizsegt sejas ar maskām vai slapjiem dvieļiem.

Sestdien Japānas ziņu aģentūras “Kyodo” un “Jiji” ziņoja, ka Japānā notikušās spēcīgās zemestrīces skartajā Fukusimas 1.atomelektrostacijā, iespējams, notikusi kodolreaktora kušana. Valts kodoldrošības komisijas pārstāvis uzsvēris, ka gadījumā, ja reaktora kušanas dēļ notiks radiācijas noplūde, tās skartā teritorija būs ne lielāka kā desmit kilometru rādiusā ap reaktoru. No šīs zonas jau ir evakuēta lielākā daļa iedzīvotāju, un evakuācija turpinās. Vējš pašlaik no Japānas pūš Klusā okeāna virzienā, tāpēc iespēja, ka Latvijā varētu nonākt no Japānas atomelektrostacijas izplūdusī radiācija ir ļoti niecīga, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VDD) Radiācijas drošības centrā.

Vēja virziens ir svarīgs, taču noteicošais faktors, kurš ietekmē radioaktīvo vielu nosēšanos, ir nokrišņi. Vietā, kur sāksies lietus, nosēdīsies viena daļa kaitīgo produktu, bet pārējā daļa turpinās pārvietoties līdzi vējam, sacīja operatīvais dežurants.

Ja radioaktīvais mākonis tomēr nāks Latvijas virzienā cauri Krievijai, tā virzību apgrūtinās Urālu kalni, tāpēc vispār nav ticams, ka radoaktīvais mākonis sasniegs Latviju. Lielāka iespēja pastāvētu tad, ja tas notiktu vasarā, kad sauss mākonis var pārvietoties lielākus attālumus un nosēsties tur, kur sastopas ar mitrākām gaisa masām.

Sestdien reaktora kodoldegvielas stieņu daļas īslaicīgi nonākušas saskarē ar gaisu pēc tam, kad iztvaikošanas dēļ krities dzesēšanas ūdens līmenis, un ūdens reaktorā tiek sūknēts no ugunsdzēšanas mašīnas, ziņoja “Jiji”.

Japānas mediji, atsaucoties uz kodoldrošības komisiju, ziņoja, ka Fukusimas 1.AES tuvumā ir konstatēts radioaktīvais cēzijs, un ka kušana varētu būt notikusi metāla caurulēs, kurās atrodas urāns, kas tiek izmantots kā kodoldegviela.

Fukusimas atomelektrostacijas atrodas Honsju salā, aptuveni 250 kilometru uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Tokijas.

Evakuācijas zonas rādiuss ap Japānas atomelektrostaciju paplašināts līdz 20 kilometriem, vairāk kā 45 000 cilvēku ir evakuēti, ziņo sabiedriskā raidorganizācija NHK. Tūkstošiem cilvēku evakuēti arī no Fukusimas 2.AES apkārtnes.

Japānā notikušajā 8,9 balles stiprajā zemestrīcē bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 703, sestdien paziņoja policija. 740 cilvēki pazuduši bez vēsts, bet 1040 cilvēki ievainoti, liecina Japānas policijas sniegtā informācija.

Pēc postošās zemestrīces Minamisanriku ostas pilsētā, kas atrodas stipri cietušajā Mijagi prefektūrā, nav ziņu par aptuveni 10 000 cilvēku, sestdien ziņo sabiedriskā raidorganizācija NHK. Tas ir vairāk nekā puse no 17 000 lielā pilsētas iedzīvotāju kopskaita, norāda aģentūra “Kyodo”.

Ir.lv jau ziņoja, ka Japānā piektdien notika zemestrīce ar stiprumu 8,9 balles pēc Rihtera skalas. Tai sekoja cunami, kas nodarīja lielus postījumus.

Komentāri (29)

vērtīgs relikts 12.03.2011. 11.30

Šis laikām ir īstais brīdis, kad mūsu valdība varētu izrādīt labo gribu un uzaicināt kādus dažus tūkstošus japāņu izmitināt.

Mums galu galā ir tik daudz tukšu māju, neskarta daba, svaigs gaiss un iedzīvotāji ir tik maz un tie paši izbrauc.

Japāņi neapdraud latviešu valodu, nav ne musulmaņi, ne ebreji, ne krievi, par kuriem parasti saceļas satraukums.

Būtu vismaz kaut kāda saviļņošanās mūsu pīļu dīķītī.

+23
-1
Atbildēt

7

    vērtīgs relikts > vērtīgs relikts 14.03.2011. 18.10

    Tikko kino Rīga noskatījos dokumentālo filmu par slepkavnieku Kaupēnu. Secinājumi vairāki:
    – filma ļoti vāja un neprofesionāli uzņemta, varbūt tāpēc arī slikti apmeklēta (zālē biju vienīgā skatītāja);
    – palika bēdīga pēcgarša, jo M.Zālītes didaktiskā runa, salīdzinot to laiku cilvēku attieksmi pret “smagos noziegumos apsūdzēto” ar šo laiku analogu situāciju, izskanēja kā saucējas balss tuksnesī, pati filma nebija tā uzņemta, lai spētu uzrunāt tos, kas šodien “sadzer ar zagļiem un laupītājiem”;
    – Filmas beigu kadros jaunieši turpināja Līgovakarā dziedāt populāro dziesmu un kaut kur ugunskuru dūmos izkūpēja gan M.Zālītes sacītais, gan M.Freimaņa stāsts par to, ka daļa no Liepajas aktieriem (arī gados jauniem) jau miruši un cik tumša aura pavadījusi šo izrādi 7 gadus..
    – Kārtējais Latviešu stāsts no sērijas “Tādi esam”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > vērtīgs relikts 14.03.2011. 10.34

    Harim
    “Nevis organizēties, cīnīties un piespiest Karginu, Lembergu, Šķēli, Šleseru emigrēt, bet žēloties un dezertēt pašiem.” – labs uzskaitījums, taču Tu vēl aizmirsi pieminēt arī tūkstošiem krievu kolonistu, ko vajadzētu piespiest emigrēt, lai šeit, Latvijā, varētu labi justies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anete_raugule > vērtīgs relikts 14.03.2011. 15.54

    To Krix
    Precizēšu – neviens no tevis nosauktajiem kaitīgajiem faktoriem nav uzskatāms par nenovēršamu dabas kataklizmu, kā, piemēram, cunami. Ja jau latvieši tā mīl savu zemi, kāpēc viņi konsekventi balso par lielākajiem kretīniem un klusiņāām apskauž tos, kas šo zemi slauc un izpārdod par kapeikām? Tāda ļoti mazohistiska tā latviešu mīlestība ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Âbuls > vērtīgs relikts 12.03.2011. 16.00

    Un kādēļ lai japāņi pamestu savas mājas un brauktu uz Latvijas sādžu? Vienīgais, ko varam piedāvāt ir kataklizmu neesamība. Nevajag pārvērtēt Latvijas pievilcību citu cilvēku acīs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > vērtīgs relikts 12.03.2011. 16.58

    Njā, ja jau rastos tāda vajadzība, kādi 100K japāņi domājams mums tikai par labu nāktu(katrā ziņā neskaitāmas reizes labāki nekā migranti no ex PSRS vai vēl ļaunāk Z Āfrikas), bet diez vai viņiem būs šeit kas meklējams. Hari, nepiekritīšu Tev, ka latvieši nemīl savu zemi – diemžēl likumdošana ar banku patvaļu un neaizskaramību kā arī krievvalodīgais bizness un valsts vājprātīgie nodokļi un tarifi strādā pret mūsu tautu :(. Kam ir iespējas turās, kam nav – es domāju labāk, lai dzīvo cilvēka cienīgu dzīvi un pelna ārzemēs naudu, nereti sūta uz šejieni radiem, nekā dzīvo kā ubagi Latvijā. Nav jau cilvēki pie vainas, ka vieni vienīgi vergi un pakalpiņi bijuši pie varas lielāko daļu no šiem 20 gadiem :(

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > vērtīgs relikts 12.03.2011. 14.08

    Gadu gaitā man radies priekšstats, ka japāņi caurmērā tiešām mīl savu zemi, vidi un kultūru, un nelabprāt kaut kur aizklīst ērtākas dzīves meklējumos.

    Kādreiz līdzīgi domāju arī par latviešiem. Šķita, ka tikai krievu kolonisti bija tik nožēlojami, ka gāja pa vieglāko ceļu – slinkumā pameta savas sādžas Nemelnzems joslā un atlīda uz Latviju un Igauniju.

    Īrijas (Lielbritānijas, drīz – Vācijas, utt.) braucēju piemērs, arī atpakaļ nebraucošo “trimdas latviešu” piemērs rāda, ka tā diemžēl nav vis. Liela daļa latviešu šajā ziņā ir tādi paši.

    Nevis censties un strādāt, bet atrast visu gatavu.
    Nevis organizēties, cīnīties un piespiest Karginu, Lembergu, Šķēli, Šleseru emigrēt, bet žēloties un dezertēt pašiem.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Marija > vērtīgs relikts 12.03.2011. 11.58

    Tiešām, kāpēc nepiedāvāt čaklajiem japānīšiem mūsu pamestos laukus? Cunami te nedraud, zemestrīces, ja gadās, tad nenozīmīgas. Japānā taču nav nekādas garantijas, ka visas šausmas neatkārtojas pēc pavisam maza laika sprīža!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Māris Engers 12.03.2011. 19.05

manuprāt, šī situācija diezgan labi ilustrē AES “bīstamību” – 50 gadu vecs reaktors iztur pat cunami :) (te nu dūšīgi jānospļaujās pār plecu, jo vēl jau situācija nav beigusies, tomēr trakākais jau pāri, un nekāda būtiska radiācijas noplūde nav notikusi). turklāt mūsdienu reaktori ir vēl daudz drošāki, tā ka ja vien atomstaciju nepiemeklē padomju apzinīgums – viss kārtībā :) lai gan paredzams, ka zaļie mēģinās pagriest šo lietu otrādāk…

+10
0
Atbildēt

1

    Juris Millers > Māris Engers 13.03.2011. 17.35

    Pats galvenais ir tas, ka tur pat blakus ir vēl 10 AES ar vairākiem reaktoriem katra un tās pārējās tīri labi izturēja zemestrīci.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 12.03.2011. 20.06

Tas, ka Menesis savā orbīta pienācis stipri tuvāk Zemei, liek domāt, ka tā palelielinātā gravitācija, līdzīgi pasumam un bēgumam, varēja ietekmēt zemes garozu un vārīgā vietā notika lūzums. Radiacijas noplūde tur praktiski ir niecīga. Taču japāni, nosakot 10 jūdžu evakuācijas zonu, ir piesardzīgi. Eksplodēja dzesēsanas ūdeņradis. Pēc tā eksplodēšanas paliek ūdenis. Smieklīgi lasīt murgus par radiaktīviem mākoņiem , kas plūdīšot uz Latviju. Cita lieta bija 60 gados, kad Novaja Zemļa notika 81 kodolsprādziens atmosfērā. Desmitiem tūkstoši nomira no stroncija un polonija radiaktīvajiem izotopiem. No tā laika vēl palicis Po210, kas var atrasties tabakā. Un tad leikēmija ir klāt. Ne toreiz, ne tagad par to plašā prese ne čiku, ne grabu.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu