Muitnieka impērija brūk? • IR.lv

Muitnieka impērija brūk?

4
Zīmējums — Reinis Pētersons
Anita Brauna

VID sistēma «uzmeta» kādreiz ietekmīgo amatpersonu, kas allaž izslīdēja tiesībsargu tvērienam

Vladimira Vaškeviča aizturēšana parāda, kāda nozīme korupcijas apkarošanā ir iestādes vadītājam. Augsta ranga muitnieks gadiem ilgi pašpārliecināti raustīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ietekmes sviras un izaicināja sabiedrību, atsakoties atbildēt, kāpēc viņa vārds atkārtojas kontrabandas krimināllietās un par kādu naudu viņš sevi tērpj Dolce&Gabbana un Prada garderobē. Neko valsts amatpersonai nepieņemamu tajā nekad nesaskatīja ne viņa tiešie vadītāji, ne politiķi.

Pagājušajā nedēļā, spriežot pēc KNAB sniegtās informācijas, Vaškevičs iekrita, mēģinot piekukuļot savu kolēģi – VID sistēma viņu «uzmeta». VID pietuvināti cilvēki spriež, ka tas bija iespējams divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, VID darbinieki redzēja, ka viņu politiskā vadība nerespektē iepriekšējo «kārtību» un ir iespēja strādāt godīgi. Attieksmes maiņa iezīmējās laikā, kad Finanšu ministrijas (FM) vadību pārņēma Einars Repše, un turpinās pašlaik Andra Vilka vadībā (Vienotība). Otrkārt, VID no Vaškeviča vienkārši bija noguris. «Viņš ir atriebīgs cilvēks, un viņu sāka neieredzēt,» raksturo Vaškeviča paziņa.

Tas nenozīmē, ka VID vairs nav problēmu. Lai arī Vaškeviča tīkls ir saraustīts, neoficiāli avoti liecina, ka tas joprojām eksistē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu