Tas nav profesionalitātes demonstrējums • IR.lv

Tas nav profesionalitātes demonstrējums

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Profesors Jānis Gardovskis vadīja Latvijā pirmo aknu pārstādīšanas operāciju. Mediķi nav vienisprātis, vai mūsu valstī šīs operācijas būtu jāpraktizē

Kafejnīcā Čarlstons gaidot Jāni Gardovski, esmu pasūtījusi kafiju. «Kafija ir laba veselībai,» ieradies komentē profesors. Tas ir zināms atvieglojums, jo pirms tam esmu satikusi daudzus ārstus, kuri, tieši pretēji, no kafijas dzeršanas rekomendējuši atteikties. Atslēgas vārds, kā vienmēr, ir «mērenās» devās, paskaidro Gardovskis. Un vīns ir veselīgs? «Ir,» atbild profesors. Tomēr vislabāk esot dzert šampanieti – alkohola koncentrācija nav liela un dzēriena dzirkstošais raksturs izraisa patīkamas emocijas, kas ir vēl viens spēcīgs veselības avots.

Par spīti kārdinošajām atziņām, Gardovskis pats pasūta minerālūdeni un atzīstas, ka parasti pusdienas neēd – iztiek ar brokastīm un vakariņām. Šādu ieradumu noteikusi profesija, jo pusdienas padarījušas miegainu, bet miegains ķirurgs nedrīkst būt. Taču, ja reiz atnācis uz kafejnīcu, šoreiz no pusdienām viņš neatsakās. 

Gardovskis ir gandarīts, ka pacients, kuram pirmajam Latvijā janvāra vidū veica aknu pārstādīšanu, nu ir izrakstīts no slimnīcas. Aknu transplantācijas operācijas uzskata par ļoti sarežģītām un dārgām, taču profesors nesteidzas atzīt, ka tas ir pats sarežģītākais, ko viņš operāciju zālē ir darījis. Viena no grūtākajām operācijām – tas gan. Slimo aknu izņemšana un donora aknu iešūšana prasa specifiskas zināšanas un lielas pūles, tāpēc to dara ķirurgu brigāde. Arī anestēziju veic speciāli mācīts speciālists, to nevar darīt «vienkārši labs anesteziologs no malas». «Puse nopelnu ir tiem cilvēkiem, kuri rūpējas par dzīvībai svarīgo funkciju nodrošinājumu operācijas laikā un par slimnieka stabilizāciju pēc operācijas.» Operācijā iesaistīti ap 20 cilvēku, puse no tiem ārsti, pārējie – māsas un palīgpersonāls. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu