Viesturs Vintulis, sikspārņu pētnieks • IR.lv

Viesturs Vintulis, sikspārņu pētnieks

5
Viesturs Vintulis 20 gadus pēta sikspārņus. Viņa pamatdarbs ir LU Zooloģijas muzeja fondu glabāšana. Patlaban tiek atjaunota putnu kolekcija. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Alberte

Urā, urā, urā! Eiropas platausu sikspārnis kļuvis par gada dzīvnieku

«Viņam ir trijstūrveida ausis, purns – kā ar ķieģeli saplacināts,» stāsta pētnieks. Platausis pie titula ticis tāpēc, ka ir rets un apdraudēts visā Eiropā. Latvijā viņu pirmoreiz atrada 1956.gadā. Beigtu. Dzīvus plataušus pēcāk izdevās sastapt tikai divas reizes: Koknesē un pie Pļaviņām.

Lai reto šķirni izpētītu, 2006.gadā Viesturs uzrakstīja projektu, piesaistīja naudu un pusvasaru meklēja fledermaušus, taču neatrada. Aizbrauca pēc padoma uz Zviedriju. Tur ierādīja, ka platauši jāmeklē vecu muižu parkos un pagrabos. Atgriezies Latvijā, Viesturs atrada vairākus – no Lietuvas pierobežas Ērberģē līdz pat Alūksnei. Kopumā Latvijā mīt 16 šķirnes. Viesturs pieļauj, ka vārds «sikspārnis» atvasināts no lietuviešu «siksnis» – āda.

Fledermaušus pētnieki meklē arī pagrabos. Dažkārt viensētu saimnieki netic, ka svešinieki vēlas pagrabu apskatīt tāpat vien. «Vai tik jūs neesat tie izmukušie cietumnieki?» reiz pa durvju spraugu Viesturam vaicājusi sirma kundze.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu