Ūdens lietas • IR.lv

Ūdens lietas

6

Daudzi rīdzinieki netic, ka var dzert nevārītu krāna ūdeni. Izrādās, tie ir maldi. Ūdens Rīgā ir pat labāks nekā lauku pilsētās un daudzviet Eiropā

Tāpat kā daudzi rīdzinieki, es līdz šim neesmu īsti uzticējusies krāna ūdenim. Nemitīgā cīņa ar vannas iedzeltenajām sienām un no mediķu aprindām saklausītā ziņa, ka pagājušā gada A hepatīta vilnis varētu būt saistīts ar infekcijas izplatību ūdensapgādes tīklā, ir bijis pietiekams iemels, lai uz manu dzīvokli simtgadīgas centra mājas trešajā stāvā diendienā ceļotu plastmasas pudeles ar rūpnieciski pildītu dzeramo ūdeni.

Krāna saturu biju sākusi uztvert gluži tāpat kā citas lietas, ar kurām vienkārši jāsadzīvo, bet par kurām parasti nepriecājas: kā lietaino Baltijas klimatu vai nīgru veikala pārdevēju.

Manu ikdienu kājām gaisā sagrieza saruna ar cilvēku, kurš jau astoņus gadus daudzveidīgus Rīgas ūdens aspektus pēta Eiropas zinātnieku konsorcijā. Lai arī daži atklājumi pirmajā brīdī var šķist šokējoši, tomēr paradoksāli – mūsu krāna ūdens ir salīdzinoši labs, tas ir dzerams bez vārīšanas, apstiprina Rīgas Tehniskās universitātes profesors Tālis Juhna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu