Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

3

Nedēļas notikumi Latvijā

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi – no BB uz BB+, saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu. Latvijas kredītreitings paaugstināts, ņemot vērā ekonomiskās situācijas salīdzinoši straujo uzlabošanos Latvijā, kā arī būtisku tekošā konta uzlabojumu. Aģentūra lēmumu pamato arī ar mazāku 2009./2010.gada ekonomiskās lejupslīdes ietekmi uz valsts finansēm, nekā tika sagaidīts iepriekš, tai skaitā – valsts parāda saglabāšanos mērenā līmenī.

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) otrdien Saeimai iesniedza 2011.gada valsts budžeta likumprojektu un to pavadošo likumprojektu paketi, un trešdien Saeima ārkārtas sēdē to atbalstīja pirmajā lasījumā. Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 5,1 miljards latu, bet izdevumi – 5,7 miljardi latu. Pēc starptautiskās ESA metodoloģijas budžeta deficīts nākamgad būs 5,5% no iekšzemes kopprodukta. Veidojot nākamā gada budžetu, plānotais inflācijas apjoms ir 1,1%, bet iekšzemes kopprodukts tiek plānots 13,13 miljardi latu. Kopā ar budžeta projektu tika iesniegts arī vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars 2011.-2013.gadam.

Ar nākamā gada 1.janvāri Sa­tversmes aizsardzības birojs vadīs NATO Civilās izlūkošanas komiteju. Tā ir jaunizveidota NATO struktūra, kurā apvienoti vairāk nekā 40 izlūkdienesti. Šāgada novembrī tika pieņemts lēmums par NATO strukturālo izmaiņu nepieciešamību un dalībvalstis vienojās paplašināt un modernizēt NATO izlūkošanas sistēmu. SAB direktors Jānis Kažociņš uzskata, ka Latvijai ir liels gods tikt izvēlētai par pirmo jaunās komitejas prezidējošo valsti. «Latvijai šī ir arī iespēja aktualizēt NATO dienestu dienaskārtībā drošības politikas jautājumus, kas sevišķi aktuāli Baltijas valstīm.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu