5 savdabīgākās Ziemassvētku tradīcijas • IR.lv

5 savdabīgākās Ziemassvētku tradīcijas

5
1.

Tie latvieši gan ir dīvaini!

Saģērbjas par lāčiem, zirgiem, kazām, siena kaudzēm, raganām un šādā izskatā dodas no sētas uz sētu. Tā budēļus apraksta interneta portāls Cracked. Zinātāji gan paskaidrotu, ka seno tradīciju apzīmēja ar darbības vārdu «budīt», kas nozīmē «skubināt». Tas izskaidro budēļu uzdevumu: mudināt ļaudis nepadoties tumsas un ļaunuma ietekmei, nest sētā auglību unn svētību. Tajā pašā laikā interesantu Ziemassvētku tradīciju pasaulē netrūkst.

1. Salmu kazas dedzināšana. Zviedrijas austrumu krasta pilsētā Jēvlē par tradīciju kļuvis vandalisma akts. Agrāk pilsētas laukumu svētku laikā rotāja liela, no salmiem darināta kaza, taču pēdējās desmitgadēs gandrīz par sportu kļuvusi tieksme pie tās pielavīties un aizdedzināt. Pirmā dedzināšana notika 1966.gadā, un kopš tā laika kaza līdz svētvakaram izdzīvojusi tikai desmit reižu.

2. Slotu slēpšana Norvēģijā. Lai tās svētku priekšvakarā nenozagtu raganas un citi mošķi un nelidinātos apkārt. Vīri reizēm iziet pagalmā un izšauj no bises, lai ļaunprātīgie viesi pat nenāktu māju tuvumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu