Wikileaks: Putins negribēja tikties ar Širaku pie Okupācijas muzeja • IR.lv

Wikileaks: Putins negribēja tikties ar Širaku pie Okupācijas muzeja

24
AFP/LETA

Zviedrijas iestādes izsniegušas jaunu apcietināšanas orderi Wikileaks dibinātājam

NATO Rīgas samita laikā 2006.gadā toreizējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kura ierašanās arī tika gatavota, atteicās tikties ar toreizējo Francijas valsts vadītāju Žaku Širaku, jo tikšanās vieta bija paredzēta tikai 200 metru attālumā no Okupācijas muzeja, tolaik uzskatīja ASV vēstnieks Francijā Kregs Stepltons. Par Wikileaks ziņojumu saturu, kurā minēts šis notikums, vēsta aģentūra BNS.

Latvijas puse paziņojusi Širaka padomniekam, ka Krievija atsakās tikties amatpersonu pilī vai rezidencē, bet apsverot, ka tikšanās vieta varētu būt "latviešu kultūras centrs" [ziņojumā netiek precizēta iespējamā tikšanās vieta]. Tomēr Krievijas puse beigās šo vietu noraidījusi "acīmredzot tādēļ, ka centrs atrodas apmēram 200 metru no Latvijas Okupācijas muzeja", teikts vēstnieka ziņojumā.

Prokurors Krieviju uzskata par mafijas valsti
Rezonansi pasaulē ceturtdien izraisīja Wikileaks publicētie amerikāņu diplomātu slepenie ziņojumi, kurā atspoguļots Spānijas prokurora Hosē Gonsalesa viedoklis. Viņš ASV amatpersonām paudis, ka Krievija faktiski ir "mafijas valsts". Gonsaless uzskata, ka arī Baltkrievija un Čečenija faktiski ir mafijas valstis, turklāt par tādu drīzumā kļūs arī Ukraina.

Prokurors jau desmit gadus izmeklē krievu mafijas noziegumus Spānijā un ir veicis virkni arestu.
"Zināmas politiskās partijas Krievijā darbojas roku rokā ar organizēto noziedzību," vēstulē, kas februārī nosūtīta no ASV Madrides vēstniecības, citēts prokurors, ziņo LETA/AFP. Kukuļos Krievijas politiskā sistēma gadā saņemot 300 miljardu dolāru. "Ir pierādīts, ka pastāv saites Krievijas politisko partiju, organizētās noziedzības un bruņojuma kontrabandas starpā," sacījis prokurors.

Viņš piekritis noindētā krievu disidenta Aleksandra Ļitviņenko spriedumam, ka "organizētā noziedzība pieder" Krievijas izlūkošanas un drošības dienestiem. Viņš arī paudis pārliecību, ka Krievijas izlūkdienesta amatpersonas stāv aiz kuģa "Arctic Sea" lietas. Par kuģi, kas atbilstoši vienai versijai 2009.gadā tika nolaupīts Baltijas jūrā, bija radušās aizdomas, ka ar to uz Irānu vesti ieroči.

Krievijas premjers Vladimirs Putins CNN komentējis, ka publikācija parādījusies atklātībā, lai nomelnotu Krievijas valdību. Viņš atsaucās uz ekspertu pieļauto, ka kāds speciāli maldina Wikileaks, ka iedragātu vietnes reputāciju un vēlāk izmantotu šo situāciju saviem politiskiem mērķiem. Tā ir viena no versijām, norādīja Putins.

Izdod jaunu Asanža aresta ordeni
Zviedrijas iestādes izsniegušas jaunu apcietināšanas orderi Wikileaks dibinātājam Džulianam Asanžam, jo pirmajā tika pieļauta procesuāla kļūda. Tiek pieļauts, ka Asanžs uzturas Lielbritānijā. Zviedrijā viņam izvirzītas apsūdzības seksuālos noziegumos.

WikiLeaks preses pārstāvis Kristins Hrafnsons izteicies, ka ASV diplomātisko telegrammu publiskošanas dēļ tīmekļa medija dibinātājs var kļūt par slepkavības upuri. "Mums bijuši draudi no valdību un komentētāju puses, daži no tiem – pilnīgi absurdi, pat aicinājumi nogalināt Džulianu Asanžu," sacījis Hrafnsons. Asanžs atrodoties slepenā vietā un “kopā ar mūsu darbiniekiem strādā pie kāda projekta”.

Komentāri (24)

Janka, Janic 02.12.2010. 12.22

pats par sevi saprotams , kaalab muusu mafiozaas struktuuras tik ļoti tiecas uz austrumiem , mafiozais bizness nes krietnu peļņu , nav ko briiniities kaadeeļ muusu eenu ekonomika tik pamatiiga , gribaas veel un veel…

+22
0
Atbildēt

0

austrisv 02.12.2010. 11.12

“Viņš piekritis noindētā krievu disidenta Aleksandra Ļitviņenko spriedumam, ka “organizētā noziedzība pieder” Krievijas izlūkošanas un drošības dienestiem.”

Nu tas gan ir iespējams, jo nesen arī radio 1. programmā ziņās tika vēstīts, kā kriminālās pasaules vadoņi pat ir deputāti no Putina partijas Vienotā Krievija! tas, kas notiek tur Sibīrijā šo bandu darbības rezultātā, kā tiek iekasētas nodevas no uzņēmējiem un izvarotas tehnikumu meitenes ir baiss stāsts par noziedzību Krievijā, bet tā jau bijis vienmēr! Ja nepakļaujas šīm bandām, tad vienkārši Tevi nošauj par biedinājumu citiem, kā tas notika nogalinot viena uzņēmēja ap 12 cilvēku, un tikai tad vismaz kaut kas sakustas kremlī!
Paldies Dievam, ka esam ārpus šis valsts!

+21
0
Atbildēt

1

    viestarts_vidins > austrisv 02.12.2010. 18.49

    Njaa, man arī šis secinājums iekrita acīs! Ja Wikileaks pēkšņi publicētu Kremļa slepenos failus tad 99%iem pasaules atkārtos žoklis, ieskaitot 99% krievu bandītu, kuriem liekas ka viņi ir neatkarīgi un “strādā” uz savu roku!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

aigiigais 02.12.2010. 11.10

Un vispār, ko visi par to krieviju, krievija ir visdemokrātiskākā demokrātija starp demokrātijām, ja kāds netic, lai aizbrauc uz krieviju un pasaka, ka tur nav demokrātija, viņam ātri iemācīs: “demokrātiju mīlēt”. ;)

+19
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu