Griezīs 88 miljonus, bet papildus cer ieņemt 156 • IR.lv

Griezīs 88 miljonus, bet papildus cer ieņemt 156

58
Raitis Plauks, F64

FM publisko nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumu sarakstu

Finanšu ministrija (FM) svētdien publiskojusi 2011.gada valsts kopbudžeta konsolidācijas pasākumu sarakstu. Tie parāda, cik daudz nākamgad būs jāsamazina izdevumi ministrijām un pašvaldībām, cik paredzēts papildus iegūt no izmaiņām nodokļos un citiem pasākumiem un kāds būs fiskālais efekts no iemaksu saglabāšanas pensiju otrajā līmenī 2% apmērā.

Fiskālie efekti aprēķināti, ja budžeta likums tiek izsludināts šā gada 28.decembrī.

Kopējā nākamā gada kopbudžeta konsolidācijas summa ir 290,67 miljoni latu, no kuriem 88,8 miljonus iecerēts iegūt uz samazinājumu rēķina ministrijās un pašvaldībās, 156,96 miljonus uz ieņēmumu rēķina, savukārt 44,9 miljonus no izmaiņām fondēto pensiju shēmā.

Izdevumu samazinājums ministrijām un tiesu instancēm paredzēts par 78,988 miljoniem latu. Lielākie samazinājumi ir Satiksmes ministrijai, Labklājības ministrijas un Veselības ministrijai.

Pašvaldībām būs jāsamazina tēriņi par 9,82 miljoniem latu, mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un obligāto sociālo iemaksu likmes darba ņēmēja maksājuma proporcijas un daļēji kompensējot ieņēmumu samazinājumu pašvaldību budžetos.

Valdība iecerējusi nodokļu veidā un vēl ar citiem pasākumiem iegūt 156,96 miljonus latu. Tostarp 77,11 miljonus cerēts iekasēt īstenojot tādus pasākumus, kā ēnu ekonomikas apkarošana, dabas resursu nodokļu paaugstināšana, minimālās dividendēs izmaksājamās peļņas daļas valsts kapitālsabiedrībām pacelšana, minimālās algas paaugstināšana, finanšu stabilitātes nodeva, dienesta auto nodokļa ieviešana, aizstājot tagadējo piemērošanas kārtību, vieglo automobiļu un motocikli nodoklis jaudīgākiem un lieliem auto un vēl citiem pasākumiem.

Komentāri (58)

unknown 21.11.2010. 18.22

Deretu atgadinat visiem, kapec budzets vispar ir jasamazina. Tadel, ka neprasmigas valdisanas del, kas notika TP Kalvisa laika, valsts bija tuvu maksatnespejai, un nacas aiznemties naudu. Tadel , ari tagad ta ciesam. Ja,visur vajag naudu: medicina, izglitiba, bet ko darit, ja tas naudas nav ? Jaiztiek ar to kas ir, un jaiemcas rikot svetki nevis par mijoniem, bet par tukstosiem, jaiemacas buvet celus un remontet slimnicas par zemakam izmaksama, un jaiziet cauri grutibam, lai turpmak dzivotu sapratigi. Tacu, jauzsver, ka sie priekslikumi ir vieni no vissapratigakajiem, kadi ir bijusi, un ari ir pietiekami sabalanseti.

+21
-2
Atbildēt

1

    bez4pieci > unknown 21.11.2010. 18.36

    Cik ilgi vēl tiks pieminēta TP? Jau vairāk par gadu ir pagājis, ja nav kāds pamanījis.
    Ar budžeta lāpīšanu tālu netiksi.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

brigita_damme_rtk_lv 21.11.2010. 17.42

Dažbrīd ir dīvaini vērot, kā šo transportlīdzekli, kuru sauc par valsti, mēģina padarīt vieglāku, lai tas varētu nobraukt lielāku ceļa gabalu. Tā vietā, lai noņemtu ķenguru sitamos, greznus spoilerus, izmestu no bagažnieka ledusskapi un atteiktos no kondicioniera, tiek ieteikts noņemt stūri, noskrūvēt riteņus un izmest bāku ar visu degvielu….

+16
-7
Atbildēt

0

Līna Kārkliņa 21.11.2010. 22.12

It kā jau cilvēkiem būtu vajadzējis aprast ar nenovēršamo faktu, ka budžetā nebūs papildus naudiņas kādas baznīciņas jumtiņam vai jaunam pievedceļam. Taču izskatās, ka liela daļa uz to ir cerējusi, ja nespēj atcerēties dienu no dienas malto par skarbiem pasākumiem budžeta veidošanā. Kā tad ļaudis iedomājas tos skarbos pasākumus? Visas pēdējā laika diskusijas, aptaujas un solījumi ir sociālo budžetu pataisījuši par svēto govi, tad nu esiet tik labi un papildus pārīti % noziedojiet šim svētumam. Es, kā sīkkomersants varu tikai priecāties ka iin tiek samazināts, par to valdībai bonus. Bet vispār šitās vaimanas, kas no dažiem te skan dienu un nakti, rāda tikai to ka latvieši vairs nav smēlēji.

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu