Asiņainais dimants • IR.lv

Asiņainais dimants

2
Drāsjus Keda atbalsta kustības jeb violeto aktīvistu protests. Foto — Sekunde

Ne mazāk stipri kā ekonomiskā krīze Lietuvu pēdējā laikā tricina tā sauktais pedofilijas skandāls. Sagrauta mazas meitenītes Deimantes bērnība, četri cilvēki miruši, rūk uzticība tieslietu sistēmai, un sabiedrība ir sašķelta agresīvās nometnēs. Traģiskais stāsts risinās jau gadu – nemitīgi uzpeld jauni jautājumi, bet atbilžu nav

Agrā rītā Kauņas centrā atskanēja šāvieni. Uzbrukuma vietā mira tiesnesis Jons Furmanavičs. Dažas stundas vēlāk atkal šāvieni. Turpat Kauņā pie savas mājas par slepkavības upuri kļuva arī jauna sieviete Violeta Naruševičiene. Bija agrs rudens, pērnā gada 5.oktobris.

Drīz vien policija paziņoja, ka aizdomās tur Drāsju Kedi. Viņam varēja būt iemesls atriebībai – 37 gadus vecais vīrietis abus noslepkavotos pirms tam bija publiski apsūdzējis par līdzdalību pedofilu tīklā. Tās upuris bija Keda meitiņa, kuras vārds skan dzidri kā dimants – Deimante. Nogalinātā sieviete nebija svešiniece, bet gan meitenītes tante – Keda šķirtās civilsievas māsa. 

Pēc slepkavībām policija sāka apsargāt meitenītes māti un vēl vienu personu – politiķi un uzņēmēju Andrju Ūsu. Viņš bija tuvs sievietes draugs un viens no vīriešiem, kurus Kedis pats bija iekļāvis bērnu neķītro izmantotāju sarakstā. Un pats arī pasludinājis viņiem nāves spriedumu. Vēlāk, kad skandāls iegūs plašāku vērienu, Kedis un Ūss kļūs par spilgtākajiem personāžiem. Daļa tautas pirmo uzskatīs par varoni, kurš sācis cīņu ar pedofilu klanu un vienaldzīgo tieslietu sistēmu. Otru turēs aizdomās par bērna seksuālu izmantošanu, taču viņš tā arī nesagaidīs ne sodu, ne attaisnošanu. Abi nāvīgie ienaidnieki arī paši nu jau miruši, un abu bojāejas apstākļus sedz tumša aizdomu ēna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu