Smagākais Latvijas ķirbis šoruden sver 132 kg • IR.lv

Smagākais Latvijas ķirbis šoruden sver 132 kg

34

Dižķirbjus uz zoba liek Rīgas zoodārza lāči un degunlāči; tradīciju pāņem Lietuva

Šoruden par vissmagāko Latvijas ķirbi kļuvis 132 kilogramus smags milzenis, ko izaudzējusi Inna Kazlovska Dagdas novadā, vēsta aģentūra LETA. Tas ir jauns ķirbju rekords, kas par astoņiem kilogramiem pārspēj pagājušajā gada rekordistu – 124 kilogramus smagu eksemplāru.

Varenākā Latvijas ķirbja platums bija 2,54 metri, garums – 2,69 metri. Pēc svēršanās ķirbju čempionātā Rīgas Zooloģiskajā dārzā dižķirbjus pa īstam novērtēja, proti, lika uz zoba zvērudārza iemītnieki – Kadjakas lāči un degunlāči.

Šogad par otrās vietas ieguvēju kļuvis 129 kilogramus smags ķirbis, kuru izaudzējis Valdis Magone no Carnikavas. Šī ķirbja platuma apkārtmēri bija 2,25 metri, garums – 2,58 metri. Savukārt trešajā vietā šogad iekļuvis 111 kilogramus smags ķirbis no Liepājas, kuru audzējis Dainis Ritenis. Trešās vietas ieguvušā ķirbja platums bija 2,14 metri, garums – 2,49 metri.

Šogad visi ķirbju svēršanas pasākumam izvirzītie 10 finālisti bija vareni ne tikai pēc sava svara, bet arī pēc apkārtmēriem un garuma. Varenu ķirbju audzēšana šogad bija padevusies visā Latvijā, jo ķirbji tika vesti no dažādām Latvijas vietām – arī no Skrundas, Olaines novada, Carnikavas, Ikšķiles novada un arī Tukuma.

Latvijas varenākā ķirbja noteikšana tiek organizēta jau piekto gadu. Ķirbju svēršanas tradīciju no Latvijas šogad pirmo reizi pārņēmusi arī Lietuva, kur šoruden pirmo reizi notiek Lietuvas varenākā ķirbja svēršanas pasākums. Ja arī Igaunija pārņems šo tradīciju, tad varēs rīkot Baltijas ķirbju čempionātu.

Komentāri (34)

gundega_heiberga 16.10.2010. 11.30

Varam, kad gribam!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu