Vēlēšanās veiksmīgi izmēģināta elektroniskā balsu skaitīšana • IR.lv

Vēlēšanās veiksmīgi izmēģināta elektroniskā balsu skaitīšana

28
Gatis Dieziņš, LETA

CVK: Tiktu samazināts balsu skaitīšanas laiks un ietaupītas iecirkņu komisiju algas

Pagājušajās 10.Saeimas vēlēšanās piecos iecirkņos izmēģināta elektronisko balsu skaitīšana, kas devusi necerēti labus rezultātus, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā". Balsis elektroniski skaitītas trijos Rīgas un divos Valkas novada vēlēšanu iecirkņos.

"Tehnika tika izmantota deputātu kandidātu saņemto atzīmju plusiņu un svītrojumu skaitīšanā. Šī balsu skaitīšanas sadaļa aizņem visvairāk laika un ir vissarežģītākā," skaidrojusi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Elektronisko balsu skaitīšanas sistēmu plānots lietot arī 18.decembrī gaidāmajās Rojas un Mērsraga novada domes vēlēšanās. "Izdevumi, kas saistīti ar elektronisko balsu skaitīšanu, ir skenera un datortehnikas īre, kā arī informācijas tehnoloģiju speciālista darba izmaksas. Tajā pašā laikā elektroniskā balsu skaitīšana par vairākām stundām samazina balsu skaitīšanas ilgumu, kas savukārt dod ietaupījumu vēlēšanu iecirkņa komisijas algu fondā," laikrakstā uzsver Bērziņa.

Latvijas valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), kas kopš 2009. gada ir pārņēmis Latvijas pasta izstrādāto e-paraksta projektu, norāda, ka iespēju balsot elektroniski būtu gatavs nodrošināt jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās. Galvenie ieguvumi vēlētājiem no tā būtu iespēja neiet uz iecirkņiem un nestāvēt rindās.

“Neatkarīgā” vēsta, ka tuvākā mēneša laikā būs zināmi rezultāti konkursam par to, kas veiks elektronisko identifikācijas karšu (eID) sagatavju izgatavošanu un piegādi. Sagatavoti arī nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos. Tomēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvis Andrejs Rjabcevs uzsvēris, ka lai e-vēlēšanu ieviešanu tomēr vispirms ir politisks jautājums.

Komentāri (28)

ineta_rr 13.10.2010. 13.54

Šis varētu būt tas gadījums, kad nevajadzētu skriet visiem pa priekšu. Gan ASV, gan Indijā vietējie akadēmiķi pierādīja, ka elektroniskās balsošanas iekārtas nav pietiekoši drošas. Citiem vārdiem sakot, no esošajiem risinājumiem, cik zināms, neviens nav uzskatāms par reāli izmantojamu. Savukāŗt ļoti jaunu un netestētu sistēmu tik atbildīgam uzdevumam izmantot būtu neprāts.
Īsumā: e-balsošana vēl ir tikai bērna autiņos, un arī tad, kad to ieviesīs, tā drīzāk būtu izmantojama, lai palielinātu pilsoņu tiesības piedalīties demokrātijas procesos, piemēram, reizi 3 menešos rīkojot elektronisku referendumu par svarīgākajiem jautājumiem.

0
0
Atbildēt

0

austris_slavinskis 13.10.2010. 12.03

Cilveki bezmazvai ar mietu ir jadzen uz veleshanam un Jus gaidiet, lai kautkas tik radikaals notiktu. No sociaalisma ir gruti izkaapt. Nezinu pat, kura pasvaldiba vai liela organizacija butu tik drosmiga spert tik lielu soli.

0
0
Atbildēt

0

Riekstlauzis 13.10.2010. 12.01

Daži miljoni reizi 2 gados nav liela maksa to, ka ievēl patiešām tos, par kuriem nobalso. Balsošanas fiziskā izsekojamība un iespēja piedalīties novērošanā jebkuram ir milzīgs ieguvums mūsu trauslās demokrātijas uzturēšanā, kā arī savstarpējas un uz parlamentu vērstās uzticības veicināšanā.

Vai arī kāds speciālists var pastāstīt kā vienkāršs lauku gurķis varētu izsekot, ka dažādajos elektronisko vēlēšanu paveidos nenotiek krāpšana?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu