Saharova balvai deviņi kandidāti • IR.lv

Saharova balvai deviņi kandidāti

25
Ekrānšāviņš no www.europarl.europa.eu

Balvu pasniedz par būtisku ieguldījumu cīņā par cilvēktiesībām un demokrātiju

Šā gada Saharova balvai pieteikti deviņi kandidāti, informē Eiropas Parlamenta Informācijas birojs. Šo balvu pasniedz organizācijām un personām, kas sniegušas būtisku ieguldījumu cīņā par cilvēktiesībām un demokrātiju. Uzvarētājs saņems 50 000 eiro. Balvas ieguvējs tiks paziņots pēc divām nedēļām, bet pati balva svinīgi pasniegta 15.decembrī.

Pirms gada Saharova balvu par domas brīvību saņēma krievu organizācija "Memoriāls".

Šogad uzvarētāju izvēlēsies no šādiem kandidātiem:

ACCESS (Piekļuve) – apvienība, kas palīdz cilvēktiesību aizstāvjiem pasargāt sevi un komunikāciju tiešsaistē. Apvienība arī nodrošina tehnoloģisku atbalstu, kas ļauj piekļūt informācijai, par spīti cenzūrai valstīs ar represīvu režīmu. Šo apvienību balvai ir izvirzījusi Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienība.

Haytham AL-MALEH – Sīrijas cilvēktiesību jautājumu jurists un aktīvists, kam 2010.gada 4.jūlijā piesprieda trīs gadus cietumā. Tiesas procesa novērošanas misijas, ko organizēja starptautiskas sabiedriskās organizācijas, ziņoja par Al-Maleh tiesas procesa gaitas neatbilstību godīgas tiesvedības starptautiskiem standartiem. Viņu izvirzījusi deputāte Heidi Hautala (Somija/ Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupa) un vēl 44 deputāti.

BREAKING THE SILENCE (Pārtraukt klusēt) – Izraēlas nevalstiskā organizācija, ko nodibināja Izraēlas bruņoto formējumu karavīri un veterāni, kas apkopo un sniedz liecības par militāro dienestu Rietumkrastā, Gazas joslā un Austrumjeruzalemē otrās palestīniešu sacelšanās laikā, tādējādi sniedzot iespēju dienestā esošajiem un no dienesta atvaļinātajam personālam, kā arī rezervistiem konfidenciālā veidā dalīties ar pieredzi, kas gūta Izraēlas okupētajās teritorijās. Organizāciju izvirzījusi Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupa un Eiropas Apvienotie kreisie/Ziemeļvalstu Zaļie kreisie spēki.

Guillermo FARIÑAS – kubietis, psiholoģijas doktors, neatkarīgs žurnālists un politiskais disidents, kas gadu gaitā pieteicis divdesmit trīs bada streikus kā protestus pret pastāvošo režīmu Kubā. Viņu izvirzījis Eiropas Tautas partijas (Kristīgie demokrāti) un Eiropas Konservatīvo un reformistu politiskās grupas deputāts Edvards Kožušníks (Čehija) un vēl 91 deputāts.

Aminetu HAIDAR – Sahravi cilvēktiesību aizstāve un politiska aktīviste cīņā par Rietumsahāras neatkarību. Viņu mēdz saukt par "Sahravi Gandiju", jo, cīnoties par Rietumsahāras neatkarību, viņa izmanto nevardarbīgas metodes, ieskaitot bada streikus.  Viņu izvirzījis Norberts Noizers (Vācija/Sociālistu un demokrātu progresīvā alianse), Vilijs Maiers (Spānija/ Eiropas Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālā grupa), Rauls Romeva Rueda (Spānija/ Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupa) un 40 deputāti.

Dawit ISSAK – eritrejiešu žurnālists ar Zviedrijas pilsonību, kurš atrodas ieslodzījumā necilvēcīgos apstākļos kopš 2001.gada. Eiropas Parlaments ir pieprasījis viņa atbrīvošanu jau vairākas reizes. Viņu izvirzījuši četri deputāti no Zviedrijas Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas, kā arī atbalstījuīs  vēl 37 deputāti.

Birtukan MIDEKSA – Etiopiešu politiķe, bijusī tiesnese ir opozīcijā esošās "Apvienība par demokrātiju un taisnīgumu" vadītāja. 2008.gada 8.decembrī pēc atkārtota aresta viņai piesprieda mūža ieslodzījumu. Viņa atklāti paziņoja, ka turpinās savu "nevardarbīgo cīņu par demokrātiju, cilvēktiesību ievērošanu un tiesiskumu" Etiopijā. Kandidāti izvirzījusi Sociālistu un demokrātu progresīvā alianse.

Thadeus, NGUYÊN VAN LY – vjetnamiešu garīdznieks un redzamākais cilvēktiesību aizstāvības aktīvists, kas izmanto tikai nevardarbīgas metodes, lai sasniegtu izvirzīto mērķi – vispārīgu cilvēktiesību atzīšanu un ievērošanu.  Izvirzījusi Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa.

OPEN DOORS (Atvērtās durvis) – kristīgā misija, kas nepieder konkrētai denominācijai, un atbalsta vajātos, reliģiozo minoritāšu kristiešus. Pašreiz organizācija aktīvi strādā vairāk kā 45 valstīs. Misiju balvai izvirzījusi Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa.

Kā informē Eiropas Parlaments, 18.oktobrī Ārlietu, Attīstības komiteja un Cilvēktiesību apakškomiteja balsojumā izvirzīs trīs finālistus, savukārt 21.oktobrī Priekšsēdētāju konference izlems par  Saharova balvas laureātu.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu