Prognozē Dombrovska palikšanu pie varas • IR.lv

Prognozē Dombrovska palikšanu pie varas

21
Andrejs Terentjevs, F64

Banku eksperti: No nodokļu celšanas, visticamāk, nevarēs izvairīties

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL, "Vienotība"), visticamāk, paliks pie varas arī pēc 2.oktobrī paredzētajām 10.Saeimas vēlēšanām, jo viņš vislabāk atbilst prezidenta Valda Zatlera paustajiem valdības vadītāja kritērijiem, par šādu biznesa laikraksta "Bloomberg" prognozi vēsta aģentūra LETA.

Pēc avīzes vērtējuma, nākamo valdību visdrīzāk veidos Dombrovskis, jo "viņš ir kandidāts, kas vislabāk atbilst prezidenta Valda Zatlera paustajiem kritērijiem – Starptautiskā Valūtas fonda palīdzības programmas atbalstīšana un Latvijas saistības ar Eiropas Savienību un NATO saglabāšana". Līdzīgu vērtējumu pauduši laikraksta aptaujātie analītiķi.

Savukārt Latvijas banku ekonomisti uzsver, ka nākamā gada budžeta konsolidācija vajadzīgajā apjomā, visticamāk, nebūs iespējama, tikai samazinot izdevumus, bet nāksies paaugstināt arī nodokļu slogu, vēsta Nozare.lv.

Lai 2011.gadā budžeta deficītu samazinātu līdz 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), saskaņā ar Latvijas Bankas aplēsēm ir jāveic budžeta konsolidācija vismaz par 400 miljoniem latu, bet Finanšu ministrija (FM), ņemot vērā pašreizējās ekonomikas tendences, aprēķinājusi, ka konsolidācijas apjoms būs 350-395 miljonu latu apmērā.

"SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis norāda, ka pagaidām nav redzami nekādi signāli vai pazīmes, kas liecinātu, ka budžeta deficītu izdosies samazināt tikai uz valsts izdevumu samazināšanas rēķina, nepalielinot nodokļu slogu. Viņaprāt, budžeta īsināšanā tiks izvēlēti vieglākie ceļi, un nodokļi tiks palielināti, visticamāk, tas varētu skart nekustamā īpašuma nodokļus.

"Nordea bankas" vecākais ekonomists Andris Strazds norāda, ka visticamāk, gaidāma samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmju atcelšana un progresīvā nekustamā īpašuma nodokļa ieviešana, kas, pēc dažādām aplēsēm, varētu dot papildu ieņēmumus ap 100 miljoniem latu gadā. "Savukārt tiešo nodokļu paaugstināšana grautu Latvijas eksporta sektora konkurētspēju un mazinātu cerības piesaistīt jaunas investīcijas," uzsver Strazds.

"Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks uzsver – svarīgi, lai nodokļu celšanas gadījumā tiktu izveidoti kompensējošie mehānismi maznodrošinātajiem, kuru situācija arvien ir ļoti skaudra.

Komentāri (21)

mjantons 30.09.2010. 19.26

Nav pareizi runāt tikai par nodokļu paaugstināšanu. Tai jābūt reformai, kura stimulē efektivitāti, motivē aizvietot importu un mazina proporcionāli slodzi jūtīgām iedzīvotāju grupām. Tie būtu nodokļi pārspīlētām apdzīvojamām platībām, dārgām un rijīgām automašīnām, importētai enerģijai, par kaitējumu videi un cilvēku veselībai. Tikai nevajadzētu klausīties gaudas par kontrabandu un mazumtirdzniecības apgrozījuma kritumu. Bez tam jau tagad jāgatavojas apsteidzoši inflācijas ierobežošanas pasākumiem, kuri var būt liktenīgi Māstrihtas kritēriju sasniegšanai 2012/2013.

+11
-1
Atbildēt

0

bonbon68 30.09.2010. 21.34

Lai kā nesāpētu PLL bandai un viņu līdzskrējējiem Dombrovskis būs nākamājā saimā premjers.

+10
-1
Atbildēt

0

daina_tabuna 01.10.2010. 08.57

Viens būtisks fakts netiek ņemts vērā (vismaz skaļi par to nerunā)- neviens precīzi nezina to, cik Latvijā ir iedzīvotāju. Ja sociālo budžetu plāno uz 2,2 miljoniem iedzīvotāju, bet patiesībā ir tikai 1,8 miljoni, tad jau no tā vien var ietaupīt pārdesmit miljonus. Principā 2011. gada Latvijas budžeta stādīšana būs lielākā zīlēšana šaipus Urāliem pēdējo 500 gadu laikā. Kad būs pabeigta tautas skaitīšana, tad būs jātaisa lielās korekcijas.

+2
0
Atbildēt

1

    disassociative > daina_tabuna 01.10.2010. 09.33

    Absolūti pareizi. Pieļauju, ka Latvijā vairāk par pusotru miljonu iedzīvotāju šobrīd nav. Nevienam nav informācijas par patieso emigrējušo cilvēku skaitu, bet tas ir milzīgs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu