Tējas šovinists • IR.lv

Tējas šovinists

3
Mārtiņš Zilgalvis, F64
Pauls Bankovskis

Saruna ar Latvijas Universitātes rektoru, habilitēto fizikas zinātņu doktoru profesoru Mārci Auziņu par viņa jauno grāmatu, tiesībām kļūdīties, plaģiātisma skandālu, lāzeriem un tēju

Kaut gan augstskolas gaiteņos valda vasarīgs klusums, ar Latvijas Universitātes (LU) rektoru Mārci Auziņu tiekamies viņa darba kabinetā. Pirms pāris dienām ir sākusies nākamo studentu pieteikumu pieņemšana studijām – šogad to iespējams izdarīt internetā, izmantojot vienotu sistēmu Gribustudet.lv LU, Latvijas Lauksaimniecības universitātei un Rīgas Tehniskajai universitātei. Vasaras tveice jau pievārējusi universitātes ēkas vecos mūrus, un pa atvērtajiem logiem plūst nevis svaigs gaiss, bet sakarsuša asfalta smarža, taču Auziņa darba kalendārā pienākumi sarak­stīti no deviņiem rītā līdz deviņiem vakarā. Tā bija viena un, jācer, netipiska diena rektora vasaras atvaļinājumā.

Savā tvitera kontā jūs rakstījāt, ka drīzumā iznāks jūsu grāmata. Kas tā ir par grāmatu?
Jā, es ceru, ka tas notiks jau šomēnes. Grāmatas iecere dzima jau ilgi pirms tam, kad kļuvu par rektoru. Grāmata Optically Polarized Atoms: Understanding light-atom interactions (Optiski polarizēti atomi: kā izprast atomu mijiedarbību ar gaismu) tapusi kopā ar profesoru Dmitriju Budkeru no Bērklijas Universitātes Kalifornijā un viņa doktorantu Saimonu Ročesteru.

Gribējām uzrakstīt lielu pārskata rakstu, bet sapratām, ka jāraksta grāmata.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu