Nē, mēs nekļūdāmies • IR.lv

Nē, mēs nekļūdāmies

4
Sanita Jemberga

Kādi rietumnieku acīs ir Baltijas uzņēmumu vadītāji?

Mēdz jokot, ka pirmais jautājums, kas latvietim ienāk prātā pie ziloņu būra, skan: ko viņš par mani domā? Vadošā personāla atlases uzņēmums Amrop veicis pētījumu par to, ko Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmumu vadītāji ir mācījušies no krīzes un kā vietējos vadītājus vērtē Baltijā strādājošu ārzemju uzņēmumu pārstāvji un akcionāri. Padziļināti intervēti 40 vadītāji, no kuriem 10 bijuši Skandināvijas vai Rietumvalstu pārstāvji.

Pētījuma veicēji nonākuši pie secinājuma – lai cik unikāls justos katrs Baltijas vadītājs, ārzemnieku acīs viņi ir ļoti līdzīgi, ar nelielām mentalitātes atšķirībām. Piemēram, Igaunijas vadītājs būs racionālāks, Latvijas nespēs atzīt savas kļūdas un tajās vienmēr vainos apstākļus vai kādu citu, bet lietuvietis mēnešiem apgalvos, ka viss ir labi, kamēr izrādīsies, ka patiesībā ir bedre. Nesanāca, – tāds būs viņa paskaidrojums. Lietuvieši ir atvērtāki un emocionālāki, bet latvieši, kad izveido lojalitāti, mēdz saglabāt to ilgāk.

Taču galvenais iemesls, kādēļ ārzemju kompānijas Baltijā vismaz sākumā ieceļ savus vadītājus, nav saistīts ar vietējo zināšanu vai profesionalitātes līmeni, bet gan ar uzticēšanos un godīgumu. Situācija gan pamazām uzlabojoties. Turpmākajā pārskatā – galvenās stiprās un vājās puses, ko uzņēmumu vadībā konstatējis pētījums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu