Kā tas skāra mani - 1941.gada 14.jūnija izsūtīšana • IR.lv

Kā tas skāra mani – 1941.gada 14.jūnija izsūtīšana

1
Gaida Kalniņa šogad 14.jūnijā. Foto no Dzintara Kalniņa personīgā arhīva.
Gaida Kalniņa

Gaidas Kalniņas, Latgales priekšpilsētas politiski represēto biedrības biedres, runa šogad 14. jūnijā atceres pasākumā pie Šķirotavas stacijas

Mani sauc Gaida Kalniņa. Man šogad decembrī paliks 90 gadu. Man ir seši mazbērni un pieci mazmazbērni. Mani mazmazbērni ir tādā vecumā, kādā biju es un mana māsa, kad mūs izsūtīja.

Ir briesmīgi apzināties, ka ar ukraiņu bērniem šobrīd notiek tas pats, kas notika ar mums.

Ar katru gadu Sibīrijas bērnu, kas pulcējas šeit, paliek arvien mazāk. Šodien vēlos jums īsumā izstāstīt, kā tas notika ar mani. Joprojām spilgti atceros 1941.gada 14.jūniju. Bija agrs – aptuveni četri vai pieci no rīta. Mēs dzīvojām blakus Mordangas dzirnavām, kuras mums iepriekš jau bija atņēmusi padomju vara.

Mūsu mājā ienāca sveši vīri – zaldāti. Neko nepaskaidrojot, mājiniekus uzmodināja un lika kravāt mantas trīs dienām. Mamma, vecmamma un vectēvs bija šokā un nesaprata, kas notiek.

Man toreiz bija seši gadi, brālim Jānim – vienpadsmit un māsiņai Vijai – trīs. Un viņa tonakt bija slima ar augstu temperatūru. Mūsu mantas nezināmajam ceļam salika vienpadsmitgadīgais brālis Jānis, jo pieaugušie bija tādā izbīlī, ka nespēja sakravāties.

No Mordangas uz 20 km attālo Stendes dzelzceļa staciju mūsu ģimeni aizveda smagās mašīnas kravas kastē. Stendē mēs sapratām, ka neesam vienīgie. Tur tika atvestas arī citas ģimenes, un mums visiem lika kāpt iepriekš sagatavotajos lopu vagonos, kuros guļvietām bija izvietotas lāvas, parasti dēļi, divos stāvos. Mēs vairākas nedēļas braucām uz Sibīriju, ik pa laikam apstājoties. Pa ceļam deva karstu ūdeni un maizi, un mežmalās tika atstāti mirušie.

Pēc 5000 km mērošanas, Sibīrijā mūs izsēdināja Krasnojarskas apgabala Galaņinā. Tur izsūtītos latviešus sadalīja pa kolhoziem. Mūs kā pēdējos paņēma pārstāvji no Kurbatovas ciema, kur mana ģimene kā dzimtcilvēki vairākus gadus strādāja kolhozā.

Noslēgumā gribu pateikt, ka vakar ar vecāko mazdēlu Dzintaru datorā apskatījām, kā šobrīd izskatās Kurbatovas ciems. Tur 83 gadu laikā nekas daudz nav mainījies. Bet Krievija tā vietā, lai izmantotu savus resursus un strādātu pie savas zemes attīstīšanas, uzbrūk citiem un iznīcina viņu radīto. To mēs redzam Ukrainā. Es ceru, ka Krievijas agresija Ukrainā tiks apturēta.

Visbeidzot – atcerēsimies un neaizmirsīsim mūsu, Sibīrijas bērnu, un Latvijas pieredzēto. Un ikviens atbalstīsim Ukrainu, kā varam.

 

Komentāri (1)

Uldis.M42 15.06.2024. 12.04

Ja nebūtu bijusi Staļina un ASV ģem-parķijas slepenā vienošanās par visas planētas paverdzināšanu, kā nolūkam Staļina kara mašīnā tika izvestēti simtiem miljardi dolāru, nekāds karš nebija iespējams un “Baigais gads” un izsūtīšanas nāvē, arī.
Ne tikai nogalinātie un izsūtītie, represēta tika visa latviešu tauta. Pēc cilvēku asinīm izslāpušie krievi ir nogalinājuši ne tikai vairākus manus tuviniekus, bet arī nolaupījuši manu bērnību un jaunību un pusi dzīves maniem vecākiem.
Ņemot vērā manas tautas drausmīgās ciešanas, man ir viss pamats vēlēties, lai visu tā saukto latviešu, kuri balsojuši par Karteru, Klintoniem, Obamu un Baidenu, dzimtas pazustu no Cilvēku planētas, bet viņiem pašiem, pirms tie aizdodas uz Dina Rīda, vai Josjkas Kobzona (iepējams abi tagad duetā dzied) koncertu gribētu pavaicāt, kāpēc tu, nolādētais kuces bērns, koprofāg, tā nīsti manu tautu?

0
0
Atbildēt

0

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu