Par goda un cieņas aizskaršanu tīmeklī varētu vērsties tiesā • IR.lv

Par goda un cieņas aizskaršanu tīmeklī varētu vērsties tiesā

38
Kestutis Vanagas, F64

Pašlaik par aizskārumu internetā nav pilnvērtīgu iespēju tiesiski aizstāvēt intereses

Valdība otrdien atbalstīja ekspertu ierosinājumu grozīt likumus, lai par goda un cieņas aizskaršanu internetā, tostarp komentāros, varētu vērsties tiesā, vēsta aģentūra BNS.

Ministru vidū par šo priekšlikumu gan izvērtās diskusijas. Premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) šaubījās, vai, atbalstot šo ierosinājumu, nepalielināsies jau tā augstā tiesu noslodze, kas savukārt varētu novest pie tā, ka Tieslietu ministrija (TM) prasīs papildu finansējumu.

TM valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis pauda viedokli, ka sūdzību skaits tiesās pēc šādu izmaiņu veikšanas nebūs mērāms tūkstošos, jo iesniedzējam jāmaksā nodeva, kas ir dubultota. Līdz ar to TM uzskata, ka papildu finansējums nebūs nepieciešams.

Pēc diskusijām valdība nolēma, ka Satiksmes ministrija (SM) kopā ar TM izstrādās grozījumus Elektronisko sakaru likumā, paredzot personai iespēju vērsties tiesā, lai aizstāvētu savas tiesības civiltiesiska aizskāruma internetā gadījumos, proti, kad notikusi goda un cieņas vai personas neaizskaramības, privātās dzīves aizskaršana internetā, un arī saņemt atbilstošu tiesisko aizsardzību.

Pašlaik cilvēkiem, kuri internetā ir aizskarti, nav pilnvērtīgu iespēju tiesiski aizstāvēt savas intereses. Persona var iesniegt prasības pieteikumu tiesai, aizskārēja personas datus, taču, ja aizskārums noticis internetā, šie dati cietušajai personai ir pieejami ļoti reti.

Eksperti ieteikuši, ka elektronisko sakaru komersants pēc tiesas pieprasījuma varētu nodrošināt informācijas sniegšanu par abonenta vai reģistrētā lietotāja vārdu, uzvārdu, IP adresi un citus datus, kas nepieciešami, lai nodrošinātu elektroniskajā vidē aizskarto personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību civillietās. Priekšlikums arī paredz, ka elektronisko sakaru komersantam ir tiesības pirms informācijas sniegšanas prasīt pieteicējam atlīdzināt izdevumus, kas radušies par informācijas sniegšanu.

Komentāri (38)

andrisskrastins 05.04.2011. 14.51

Vispār šeit būs ļoti interesanti, ko tiesas uzskatīs par goda un cieņas aizskaršanu. Piekrītu vienai lietai – cinisms un sū…. komentāros sulo pamatīgi, var ienīst cilvēku, bet komentāros to neliec, jo tam ir domātas citas nodarbes – boksa maisu dauzīšana. Var nepiekrist cilvēkam, bet tad vēl jo vairāk – civilizēti norādi kāpēc nepiekrīti un kāpēc domā savādāk. Savu *viedokli* neviens tev nevar aizliegt izteikt. Aizliegt var izteikt apgalvojumus bez pierādījumiem.

Vispār es gan neticu šo jautājumu tiesiskajam regulējumam, jo ja pat avīzēs un žurnālos nekas netiek līdz galam izravēts, tad komentāri Internetā – kuru tas interesēs?

+2
-1
Atbildēt

0

Normunds 06.04.2011. 13.48

Šāds likums ir galīgi garām. Inteliģents komentētājs savu oponentu pratīs izsmiet vai kariķēt tā, ka nevarēs piesieties. Jā, interneta vide ir piedrazota ar dažādiem īpatņiem kas, bieži ar jēlībām, gānās un zākājas par visiem un visu. Tak redzams, ka šiem īpatņiem trūkst dažu skrūvīšu. Kurš normāls cilvēks tad uz tādiem apvainosies un vēl sūdzēsies tiesā?

0
0
Atbildēt

0

Juris Millers 05.04.2011. 17.49

Ir interesanti vai tagad kāda privātpersona varēs dabūt otra komentētāja IP adresi un tad arī reālo mājas adresi? Ja tā, tad būs plašas iespējas linča tiesai un citādāk domajošo fiziskai ietekmēšanai. Ja iespēja iegūt komentētaja IP adresi un tai adresei atbilsošo Interenta pakalpojuma lietotāju būs tikai tiesai ar tiesneša sankciju, tad manuprāt tas būtu ok.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu