2022.gads – otrais siltākais Eiropā; stratēģiska NATO un ES vienošanās; krievi koncentrējas pie Soledaras

12 valstīs gāja karsti

ES klimata izmaiņu dienesta Copernicus otrdien publicētie dati atklāj, ka Eiropā pērn bijis otrs siltākais gads un pati karstākā vasara visā novērojumu vēsturē. Lielākā temperatūras paaugstināšanās bija vasaras beigās, oktobrī un decembrī. Analīze rāda, ka 2022.gadā 12 Eiropas valstīs, tajā skaitā visās trīs Baltijas valstīs, pārspēti mēneša karstuma rekordi. Piemēram, Austrijā pērn oktobra vidējā temperatūra bijusi par 3,3 grādiem augstāka nekā laikposmā no 1991. līdz 2020.gadam.

Sadarboties aizsardzībai

NATO un ES otrdien parakstīja jaunu deklarāciju par sadarbību un gatavojas pastiprināt Ukrainas militāro atbalstu. NATO ģenerālsekretārs Stoltenbergs šo vienošanos raksturo kā stratēģisku. Deklarācijas mērķis ir sadarboties jaunā līmenī – aizsargāt kritisko infrastruktūru, novērst manipulācijas ar informāciju, cīnīties ar kiberdraudiem un terorismu. ES vērsīs jaunas sankcijas pret Krieviju atbalstošo Baltkrieviju.

Mariupolē uzspiež Krievijas pases

Krievija koncentrējusi spēkus pie Ukrainas sālsieguves pilsētas Soledaras, otrdien paziņoja Ukrainas prezidents Zelenskis. Krievi kontrolējot lielāko daļu šīs pilsētas, ziņo Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Pie Soledaras kaujās iesaistīti Krievijas algotņi no Vāgnera grupējuma. Smagas kaujas notiek pie Bahmutas un citos Doneckas frontes sektoros. Krievijas artilērijas uguns samazinājusies par 75%, paziņoja Ukrainas un ASV eksperti. Okupētajā Mariupolē vietējiem iedzīvotājiem masveidā piespiedu kārtā piešķir Krievijas pases.

IR aktuāli

Ukraiņu uzvaras noteiks arī valdības likteni un politiku Latvijā. Aivara Ozoliņa komentārs.

Kas ir lielākā vērtība Artūra Medņa dibinātajai digitālā mārketinga aģentūrai New Black?

Vēl

Otrdien no Rīgas uz Ukrainu devās desmit Rīgas satiksmes autobusi ar 50 tonnām humānās palīdzības.

Pēdējo vārdu Zolitūdes traģēdijas krimināllietā otrdien Rīgas apgabaltiesā teica gandrīz visi apsūdzētie. Tiesa 24.janvārī pasludinās spriedumu.

Pēc apraides licences saņemšanas Nīderlandē Krievijas TV Doždj pārcels galveno redakcijas biroju uz Amsterdamu, kur jau dzīvo Doždj direktore Nataļja Sindejeva.

Par 383 239 eiro izšķērdēšanu tiesa arodbiedrības Laba valdes loceklim Vladimiram Cukeram piesprieda divu gadu cietumsodu. Arodbiedrība savulaik saņēma finansējumu no Rīgas satiksmes.

Stradiņa slimnīca vienojusies par pārapbedīšanas izdevumu un morālā kaitējuma kompensāciju ģimenēm, kuru mirušo tuvinieku ķermeņi sajaukti slimnīcas morgā.

Armēnija otrdien paziņoja, ka šogad neorganizēs Krievijas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas militārās mācības.

Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā pirmdienas vakarā saņēma Valda Čakare, bet jaunās kritiķes veicināšanas balva piešķirta Sofijai Kozlovai.

Policija 3.janvārī Rīgā, Iļģuciemā aizturējusi četrus cilvēkus par sevišķi bīstamas narkotiskās vielas izotonitazēna realizāciju lielā apjomā.

Lielbritānijā un citur pasaulē no otrdienas var nopirkt prinča Harija autobiogrāfiju, kas izraisīja ažiotāžu jau pirms tās klajā laišanas.

Baltijā un Ziemeļvalstīs

Radio Free Europe/Radio Liberty otrdien atvēra biroju Viļņā. Tajā darbošoties bēgļu gaitās devušies baltkrievu žurnālisti, kā arī krievu reportieri no ziņu dienesta Current Time.

Tā kā Turcija vilcinās atbalstīt Zviedrijas uzņemšanu NATO un Zviedrija nav gatava pildīt visas Turcijas prasības, tā sākusi sarunas ar ASV par jaunu aizsardzības līgumu.

Somijas valdība neliegs darboties Krievijas taksometru uzņēmumam Yango, kas ir somu līdzinieks Latvijas Yandex Taxi. Baltijas valstis drošības interesēs jau pērngada aprīlī liedza darboties Krievijas uzņēmumam.

Igaunijas tiesa par marihuānas kontrabandu piespriedusi piecu gadu cietumsodu Latvijas pilsonim Vitālijam Kosovam.

Pasaulē pazīstamais trīs Michelin zvaigznes ieguvušais Dānijas restorāns Noma tiks slēgts 2024.gada beigās, paziņojis tā īpašnieks šefpavārs Renē Redzepi. Tā vietā darbosies “ēdienu laboratorija”, kurā izstrādās jaunas receptes.

Šodien

Parakstīs nodomu protokolu par sadarbību Dziesmu un deju svētku sagatavošanas un norises nodrošināšanā.

Mūzikas akadēmijā apbalvos Gada balvas laureātus un ar koncertu atzīmēs akadēmijas 103. dzimšanas dienu.

Dabas muzejā paziņos 2023.gada dabas simbolus – Gada dzīvniekuGada sēni un Gada gļotsēni.

Viedokļi

Kintija Barloti, SIA Jelgavas poliklīnika vadītāja. Nepieciešama vienota pacienta digitālā pase un veselības pratība skolās.

Juris BindeLatvijas Mobilais telefons prezidents. 5G tehnoloģijas nozīme aizsardzības stiprināšanā.

Paplašini apvārsni

Kas var un kas nevar skriet basām kājām, un ko nepieciešams zināt par šādu skriešanu.

Īsti betmeni

Neprātīgs lidojums no 7,5 km augstuma Monblānā.

3 laika prognozes Rīgai

meteoprog 0 – +2, apmācies, bez nokrišņiem, D vējš 5 – 8 m/s;

accuweather +1 – +2C, apmācies, pēcpusdienā vējains un nokrišņi, D vējš 4 – 8 m/s;

yr +1C, apmācies, vakarā nokrišņi, D – DA vējš 4 – 8 m/s.

Vārda dienu svin:

Smaida, Franciska