Koka ēkas nākotnei • IR.lv

Koka ēkas nākotnei

Andris Dlohi, SIA CLT Profi īpašnieks un vadītājs. Foto — Kristaps Kalns
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Pasaulē no masīvkoka paneļiem būvē pat augstceltnes. Tas ir videi daudz draudzīgāks materiāls par betonu, un tā tirgus pašlaik aug strauji, stāsta Andris Dlohi, kura vadītais uzņēmums CLT Profi ražo un arī montē ēkas visā Eiropā

Uzņēmuma ražotne iekārtojusies padomju autobūves milža RAF teritorijā Jelgavā, ēkā, kurā savulaik tika ražotas mikroautobusu virsbūves. Pirms desmit gadiem šī bijusi viena no nedaudzajām Latvijā pieejamajām industriālajām ēkām, kas piemērota milzīgo masīvkoka paneļu ražošanas iekārtām. Tā bija pussabrukusi un pamesta novārtā. Tagad te 24 stundas diennaktī rēc zāģi un frēzes, ražojot produktu, kam mūsu gadsimtā paredzama spoža nākotne celtniecības nozarē.

Šis produkts ir krustām līmēti kokmateriāli jeb CLT (cross laminated timber). Vienkāršā valodā tas nozīmē no vairākām krusteniski salīmētu dēļu kārtām veidotus paneļus. To maksimālais garums ir 14 m, platums 3,2 m, biezums 40 cm. Tos māju būvniecībā izmanto tāpat kā dzelzsbetona paneļus. Precīziem projektā paredzētiem parametriem atbilstoši saražotus, tos no Jelgavas ved uz būvobjektiem visā Eiropā, kur no tiem, gluži kā lego klucīšiem, top uzreiz veselas mājas. 

«Šī tehnoloģija tika radīta ap 2000. gadu Austrijā, domājot, ko darīt ar mazvērtīgu kokmateriālu,» stāsta uzņēmuma īpašnieks Andris Dlohi. Viņa vadītajam CLT Profi pieder 67% ražotnes, kas pazīstama kā Cross Timber Systems. 

«Ideja to ražot radās manam tēvam pirms 12 gadiem Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Jaungada ballē tepat Jelgavā sarunā ar mūsu biznesa partneri Māri Avotiņu. To var uzskatīt par uzņēmuma īsto dzimšanas dienu, kaut arī līdz brīdim, kad sākām ražošanu, bija nepieciešami trīs gari gadi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu