Vieta sadarbībai • IR.lv

Vieta sadarbībai

Kompānijas If Apdrošināšana birojs. Pandēmijas laikā uzņēmums pārliecinājies, ka attālināti iespējams paveikt gandrīz visu, taču tagad «daudzi kolēģi paši izvēlas apmeklēt biroju katru dienu, jo uzskata, ka šī vide ir daudz piemērotāka darba veikšanai, saka personāla vadītāja Žanna Upeniece. Publicitātes foto
Mārtiņš Galenieks

Diskusijā par to, vai labāk strādāt attālināti vai klātienē, uzvar hibrīda modelis. Taču tas nenozīmē pilnīgi brīvu biroja apmeklējumu, prasa citādas prasmes no vadītājiem un liek pārbūvēt birojus tā, lai cilvēki vēlētos tur strādāt

Prognozes par to, ka pandēmijas rezultātā izsīks strādāšana klātienē, nav piepildījušās. Tomēr biroji, kuros cilvēki atgriežas strādāt, tagad bieži vien izskatās pavisam citādi nekā agrāk. Un parasti tajos jāierodas retāk. Gan klātienes, gan attālinātajam darbam ir savi plusi un mīnusi. Tāpēc industrijās, kurās tas iespējams, uzņēmēji lielākoties izvēlas hibrīda modeli, ļaujot darbiniekiem un projektu vadītājiem vaļu izlemt — nākt uz darbu vai strādāt mājās.

«Kaut arī pandēmijas sākumā daudziem nebija viegli pielāgoties jaunajiem apstākļiem, daudziem iepatikās priekšrocības, kas piemīt attālinātajam darbam, — darbinieki var netērēt laiku un līdzekļus ceļam, darba devējam samazinās izmaksas par biroja uzturēšanu,» stāsta Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga. 

«Taču tam ir arī negatīvā puse — darbinieki burtiski attālinās cits no cita, pazūd kolektīvās vērtības, un arī vadītājiem ir grūtāk strādāt attālināti, jo šādam darbam vajadzīgas pavisam citas prasmes, runājot ar padotajiem, organizējot darbu. Tāpēc daudzi ir izvēlējušies atgriezties birojos, par spīti tam, ka mēdz būt grūti darbiniekus atvilināt tajos atpakaļ.»

Šā iemesla dēļ pēc pandēmijas ir ļoti izmainījušies biroju projektēšanas principi, viņas sacīto apstiprina arhitektu biroja Lauder Architects vadītājs Kārlis Lauders. Hibrīda modeļa apstākļos, kad cilvēks uz darbu nāk divas vai trīs reizes nedēļā, telpā vairs nav nepieciešams nodrošināt lielu skaitu individuālu darba vietu. Līdz ar to brīvo telpu var izmantot, lai radītu patīkamāku vidi. Tajā var paredzēt vairāk vietas sapulcēm, komunikācijai, atpūtai. Projektējot biroju, arhitekta uzdevums šodien ir panākt, lai cilvēks pats vēlētos uz to doties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu