Viņš man lika justies creepy* • IR.lv

Viņš man lika justies creepy*

5
Ilustrācija — Shutterstock
Ieva Jakone

Nepiedienīgas ziņas sociālajos tīklos, seksistiski komentāri. Seksuāla uzmākšanās augstskolās nav jaunums, un tā notiek ne tikai Mūzikas akadēmijā. Kā izmainīt šo sistēmu?

Sievietes vairs neklusē. Kā strutas no pārdurta augoņa laukā veļas stāsti par augstskolās piedzīvotu seksuālu uzmākšanos. Pēc 8. martā izskanējušā LTV raidījuma Kultūršoks, kurā septiņas sievietes anonīmi atklāja, ka piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, amatu zaudējuši divi akadēmijas pasniedzēji — Māris Kupčs un Rolands Kronlaks. Policijā sākts kriminālprocess. Sūdzības par seksuālu uzmākšanos izskanējušas arī saistībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas docentu Andreju Ameļkoviču.

«Neticu, ka ir kāda augstskola, kas var likt roku uz sirds un teikt, ka mums nekad nekas tāds nav bijis,» Ir saka Latvijas Studentu apvienības prezidente Liene Levada. Līdzīgi domā Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders: «Tas, ka beidzot cilvēki sāk runāt, uzkurinājis to, kas gruzdēja jau gadus desmit piecpadsmit.»

Sievietes augstskolās saskaras ar seksismu, nievājošiem komentāriem un seksuālu uzmākšanos, noskaidrots aptaujā, kuru aizpildīja vairāk nekā divi tūkstoši studentu no visām Latvijas augstskolām. Aptauju pērn veica Latvijas Studentu apvienība sadarbībā ar Latvijas Universitāti. Tajā studentes atklāj, ka docētāji izteikuši seksuāla rakstura komentārus, piedāvājuši seksuālas darbības vai devuši par tām mājienus. Precīzāk pētījuma secinājumi pagaidām nav pieejami, jo dati vēl tiek apkopoti.

Par šādu notikumu zinu arī es. Kā studenti konsultācijas laikā pie sienas piespieda viņas pasniedzējs. Tas pavisam nesen notika prestižā Latvijas zinātnes augstskolā, kura nav saņēmusi iesniegumu par pasniedzēja neētisko rīcību. Šī sieviete man nav devusi atļauju izstāstīt savu stāstu. Tāpat savus stāstus publiski nevēlas izpaust vēl vairāki studenti, kuri tos uzticējuši Latvijas Studentu apvienībai. Savās studiju gaitās viņi saskārušies ar uzmākšanos, taču negrib par to runāt, jo nevēlas vēlreiz izdzīvot pieredzēto vai ir satraukti par potenciālajām sekām, pat ja paliktu anonīmi. Skaidrs ir viens — seksuāla uzmākšanās ir reāla problēma Latvijas augstskolās, un tai ir nepieciešami reāli risinājumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu