Viņus viss apmierina • IR.lv

Viņus viss apmierina

35
Pāvels Širovs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Maskavā dzīvojošais žurnālists Pāvels Širovs pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām vērtē atmosfēru galvaspilsētā un pārmaiņu iespējas valstī

Jūs stāstiet tik daudz, cik varat atļauties, lai sevi neapdraudētu — frāze, ko attālinātās sarunas sākumā pasaku Maskavā dzīvojošajam žurnālistam Pāvelam Širovam, mani pašu uz brīdi atmet padomju bērnībā, kad pieaugušie ar skatienu kušināja jokus par komunistu vadoni Leonīdu Brežņevu. 

Pēc 40 gadiem Krievija attapusies turpat — cietumā var tikt par to vien, ka noliec puķes pie Kremļa nogalinātā opozicionāra Alekseja Navaļnija kapa vai izsakies pret karu Ukrainā, kaut vai privāti. Krievijā aktīvi strādā ziņošana par kaimiņiem, paziņām, kolēģiem.

Širovs ir neatkarīgais krievu žurnālists, gadiem rakstījis arī Latvijas medijiem, bet nu viņam strādāt savā profesijā Krievijā ir liegts. Iemesls? Nav varai draudzīgs žurnālists. Maskavietis ir bezdarbnieks un kopj smagi slimo māti.

Krievijas iebrukuma sākumā Širovs Ir uzrakstīja Vēstuli no Maskavas lielveikala par sekām, kādas karš sācis ieviest Krievijas ekonomikā, — aizvērtajiem Rietumu veikaliem tirdzniecības centros, cīņu starp divām paralēlajām realitātēm, ko krievi redz televizorā un savā ledusskapī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu