Maksims Novickis, dambretists • IR.lv

Maksims Novickis, dambretists

Maksima spēle ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču. Foto — Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
Ilze Šķietniece

Gadsimta spēle dambretē! Tā maču ar 10 gadus veco Maksimu Novicki savā sociālo tīklu kontā pieteica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Piezīme par godpilno otro vietu lika secināt — miniturnīrā uzvarēja pretinieks. Maksims savā vecuma grupā ir Latvijas čempions dambretē, izcīnījis visu kalumu medaļas dažādās disciplīnās gan Eiropas, gan pasaules čempionātos. 

Tiekamies sestdienas rītā tiešsaistē. Kad dienu iepriekš ar Maksima mammu Diānu vienojamies par sarunu, viņa piesaka: galvenais runātājs būs dēls. «Tie visi ir viņa nopelni!» 

Dambretē Maksims trenējas no piecu gadu vecuma. «Mamma gribēja, lai man būtu ass prāts,» viņš atbild, kāpēc sāka nodarboties ar šo sporta veidu. Tobrīd zēns jau divus gadus bija gājis futbolā, bet Diāna uzskatīja — nepietiek attīstīt tikai fiziskās spējas. Dambreti izvēlējās nejauši — sastrēgumā ieraugot reklāmu. Aizveda pie treneriem Oļesjas Abdulinas un Roberta Misāna. Maksimam spēle iepatikās, un tagad dambrete aizņem lielu daļu viņa brīvā laika. Katru darbdienu vismaz divas stundas notiek treniņi, brīvdienās ir turnīri.

Ideja mest izaicinājumu prezidentam radās pēc diviem notikumiem pagājušajā rudenī. Maksims mācās Rīgas Klasiskās ģimnāzijas 4. klasē, un Rinkēvičs tur viesojās 1. septembrī. Bērniem teica, ka nevajag baidīties no saviem sapņiem. «Viņa uzruna bija tik emocionāla!» sajūsmu neslēpj Maksima mamma. «Mājās braucot uzdevu dēlam jautājumu, par ko viņš sapņo. Mēs bieži par tādām lietām nerunājam. Viņš atbildēja: gribu būt populārs.» Drīz pēc tam no pasaules čempionāta atbrauca Latvijas izlases basketbolisti. Uz svinīgo sagaidīšanu pie Brīvības pieminekļa devās arī Maksims un Diāna. Zēns gribēja iegūt sava mīļākā spēlētāja Artūra Žagara autogrāfu. Izstāvēja garu rindu. Un aizdomājās — kāpēc dambretistus tā nesagaida no sacensībām?! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu