Pie NATO ezera • IR.lv

Pie NATO ezera

14
Aivars Ozoliņš

Zviedrijas pievienošanās NATO stiprinās reģiona drošību

Pirms dažiem gadiem politikas kuluāros varēja dzirdēt ģeopolitisku joku, ka Somija iestāšoties NATO, kad to izdarīs Zviedrija, bet Zviedrija to darīs, kad iestāsies Somija. Tātad nekad. Taču Zviedrija šonedēļ kļūs par Ziemeļatlantijas līguma organizācijas 32. dalībvalsti, bet Somija ir NATO jau gandrīz vienpadsmit mēnešus. Un pašlaik ir populāri jokot par Baltijas jūru kā «NATO ezeru».

Zviedrija un Somija pieteikumus NATO iesniedza vienlaikus 2022. gada maijā. Tos raiti apstiprināja gandrīz visas valstis (Saeima abu valstu uzņemšanu atbalstīja 2022. gada jūlijā), Somija pagājušā gada aprīlī kļuva par dalībvalsti, taču tad Turcija un Ungārija sabremzēja Zviedrijas iestāšanās procesu. Tomēr Turcijas parlaments janvārī, bet pirmdien arī Ungārijas parlaments ratificēja Zviedrijas uzņemšanu. Acīmredzot jau līdz nedēļas beigām vēstuli par to iesniegs ASV Valsts departamentā, un ar to būs formāli pabeigta iestāšanās procedūra.

Turcijas prezidentam Erdoganam bija iebildumi pret, viņaprāt, «kurdu teroristiem» Zviedrijā, toties Ungārijas premjerministrs Orbāns savējos nebija pat īsti formulējis. Te stāstīja par aizvainojumu, ka Zviedrija kritizē demokrātiju viņa valstī, te pārmeta NATO un ES sabiedrotajiem, ka tie izdarot spiedienu, lai viņš atbalsta Zviedrijas uzņemšanu. Bet pēc Turcijas parlamenta balsojuma janvārī pieprasīja, lai Zviedrijas premjerministrs atbrauc uz Budapeštu.

Ulfs Kristersons tolaik atbildēja, ka vairs neesot divpusēji risināmu jautājumu, tomēr pagājušās nedēļas nogalē nobrauca uz Budapeštu un parakstīja ar Orbānu militārās sadarbības līguma labojumu, ka Ungārija varēs nopirkt vēl četras zviedru Gripen lidmašīnas papildus četrpadsmit tās rīcībā jau esošajām. Paša mājās Orbāns varbūt var to uzdot par politisku uzvaru, taču parasto kaulēšanās un šantāžas svarīgāko mērķi — ES iesaldēto fondu atbrīvošanu — šoreiz nepanāca. Viņa draugs Putins noteikti nav priecīgs par tik lētu piekāpšanos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu