Augstāk par zemi • IR.lv

Augstāk par zemi

Rolands Ruģēns, SIA Falkors Group īpašnieks un vadītājs. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Uzsēdināt zelta gaili Pēterbaznīcas tornī, salikt kopā Dziesmusvētku estrādes kupola puzli, uzbūvēt Baltijā lielāko brīvdabas klinšu kāpšanas sienu un lielāko boulderinga zāli — to visu spēj paveikt uzņēmums, kas nebaidās kāpt augstu

Stāsts par Falkors Group ir elpu aizraujošs, jo saistīts ar augstumu. Tam piemīt arī drāmas elementi, jo Rolands Ruģēns nopietni pievērsās uzņēmējdarbībai tāpēc, ka salauza muguru. Savulaik viņš bija izcilākais boulderinga sportists Baltijā un viens no vadošajiem profesionāļiem pasaulē, piedalījās pasaules čempionātos un kausu izcīņās — ļoti liels «čiekurs»! Par viņa fantastiskajiem panākumiem nelasījām ziņās, jo tolaik boulderings jeb klinšu kāpšana Latvijā bija maz pazīstams sporta veids. 

Rolands sāka trenēties sešu gadu vecumā uz sienas, kas bija izgatavota no koka. Viņa treneris bija tētis. Neatlaidība un kaislība jauno sportistu aizveda līdz pasaules topa desmitniekam, taču 2016. gadā sacensībās Ukrainā viņš krītot salauza muguru, sekoja nopietna operācija. Togad viņš salauza arī kāju, un, kā pats smejas, ir pilns ar dzelzs stieņiem. Taču Rolands ir apbrīnas vērts piemērs tam, kā cilvēks spēj neveiksmi pārvērst veiksmē un savu mīlestību pret sportu realizēt nopietnā uzņēmējdarbībā. 

Latvijas ārsti paveikuši cildināmu darbu, jo Ruģēns nav pametis kāpšanu — dara to katru dienu un aizvien piedalās starptautiskos čempionātos. Tomēr otrs viņa sacīkšu lauks ir specifisks bizness uzņēmumā Falkors Group ar divām darbīgām rūpnīcām. Arī šim sniegumam ir starptautisks skanējums.

Boulderings ir klinšu kāpšanas veids, kas radās kā mācību metode alpīnistiem un kāpējiem, bet ar laiku kļuva par atsevišķu sporta disciplīnu un kopš 2020. gada iekļauts olimpisko spēļu katalogā. Ar to var nodarboties gan dabā, kur ir kāpšanai piemērotas klintis, gan telpās vai ārā uz speciāli būvētas sienas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu