Prūšu zemē • IR.lv

Prūšu zemē

Valdis Muktupāvels. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Etnomuzikologs, komponists un mākslas zinātņu doktors Valdis Muktupāvels 40 gadus kopis īpašas attiecības ar prūšu tautu, valodu un kultūru. Nesen iznākusi viņa grāmata Prūšos manas kājas autas — aizraujošs ceļojums mūsu senās brāļu tautas likteņa ceļos

Prūšu zeme mūsu apziņā ir mītiska vieta, kurp senatnē Kurzemes puiši, kad «sasala jūrīna», jāja prūšu meitas un dzintara zemi lūkoties. Taču mūsu prātos nav nostiprinājusies apziņa, ka tā bija reāla kaimiņzeme, kuru vēsturiski apdzīvoja tauta, ar kuru mūsu senčiem bija līdzīga valoda, pagāniskā reliģija, kultūra un ieražas. Mūsu ceturtā māsa Baltijas saimē. 

Valdis Muktupāvels par šo zemi zina daudz. Viņš ir viens no izcilākajiem latviešu etnomuzikologiem un mūziķiem, kurš savulaik darbojies gan folkloras kopā Skandinieki, gan grupā Iļģi un vienlaikus darbinājis savu spēcīgo mūzikas motoru. Komponējis mūziku vairāk nekā 10 latviešu kinofilmām, profesionāliem koriem, bērnu koriem, orķestriem un Dziesmusvētku folkloras programmām. 

Padomju okupācijas laikā piedalījies vairāku folkloras kopu dibināšanā, izraisot pastiprinātu čekas interesi kā «nacionālists». Aktīvi bijis klāt Atmodas laika folkloras kustības īpašajā dziesmotajā revolūcijā.

Muktupāvels ir zinošākais latviešu tradicionālo mūzikas instrumentu pētnieks, kokles spēles meistars un skolotājs. Multiinstrumentālists, kurš pārzina ne tikai daudzus tautas mūzikas instrumentus, bet arī balss tehnikas — vēderdziedāšanu, jodelēšanu un sāmu joikošanu. Valda kolēģi teic, ka viņš ir cilvēks enciklopēdija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu