Lai nebūtu tikai inerta molekula • IR.lv

Lai nebūtu tikai inerta molekula

Sanktpēterburgā 2021. gadā tiek aizkrāsots Aleksejam Navaļnijam veltīts sienas murālis. Foto — Scanpix
Nils Makfarkuars, © The New York Times News Service

Kāpēc Navaļnijs atgriezās Krievijā, apzinoties, ka viņam draud cietums un varbūt pat nāve?

Viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, ko uzdeva Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam — kāpēc viņš atgriezās dzimtenē, labi apzinoties potenciālos riskus? Viņu šāda tincināšana esot kaitinājusi. Taču cilvēki turpināja jautāt — kādēļ pēc indēšanas mēģinājuma, kurā tika vainots Kremlis, un ilgas ārstēšanās ārzemēs viņš tomēr nolēma braukt atpakaļ uz Krieviju un atkal riskēt ar savu dzīvību? Šādus jautājumus viņam esot uzdevuši pat ieslodzījuma vietu apsargi, kad novērošanas iekārtas bija izslēgtas. Vismaz tā stāstīja Navaļnijs.

«Es nevēlos atteikties ne no savas valsts, ne saviem uzskatiem,» opozicionārs rakstīja 17. janvārī publicētā ierakstā sociālajā tīklā Facebook, atzīmējot trešo gadadienu kopš viņa atgriešanās Krievijā un tam sekojošā aresta. «Es nespēju nodot ne pirmo, ne otro. Ja tavi uzskati ir kaut kā vērti, jābūt gatavam par tiem iestāties. Un, ja nepieciešams, kaut ko arī upurēt.»

Tā bija skaidra atbilde, taču daudziem krieviem — gan tiem, kas viņu pazina personīgi, gan citiem — šāds skaidrojums šķita dīvains. Dažiem viss atgādināja klasisku sengrieķu traģēdiju: varonis, labi apzinoties, ka ir lemts iet bojā, tomēr atgriežas mājās, jo, ja to nedarītu, viņš vairs nebūtu varonis.

Navaļnijam bija moto — nav iemesla baidīties no prezidenta Vladimira Putina autoritārās valdības. Viņš to vēlējās parādīt praksē, saka daži politikas komentētāji Krievijā. Navaļnijs bija labs orators, un viņam labi padevās politiskā aģitācija, tāpēc pats uztraucās, ka, paliekot dzīvot trimdā, viņa ietekme uz Krievijā notiekošajiem politiskajiem procesiem kļūs arvien mazāka. Ar lēmumu atgriezties viņš izpelnījās jaunu cieņu un ieguva jaunus sekotājus, jo Navaļnijs arī no cietuma kameras turpināja lamāt Kremli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu