Ir bail zaudēt savu cilvēciskumu • IR.lv

Ir bail zaudēt savu cilvēciskumu

Baiba Šmite-Roķe. Foto — Reinis Hofmanis
Pauls Raudseps

Jaunā Valsts ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe stāsta par plāniem padarīt nodokļu maksāšanu ātru un ērtu un par bailēm, ka korupcija VID nav pilnībā izskausta

Galvenie nodokļu iekasētāji Latvijā allaž bijuši ar nopietnu, pat drūmu un aizdompilnu skatu, kas visiem vēsta — es zinu, ka jums tas nepatīk, bet kādam šis darbs ir jādara. Tāpēc 30. janvārī valdības apstiprinātā jaunā Valsts ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe dažkārt liekas gandrīz kā no citas dimensijas ieradusies, jo aizrautīgi runā par iespējām padarīt VID par «klientiem» draudzīgu iestādi. Ir devās noskaidrot viņas ieceres. 

Kas ir kaitinošākā nejēdzība, ko personīgi kā nodokļu maksātāja esat pamanījusi Latvijā un tagad varētu novērst kā VID vadītāja?
Tā ir sarežģītā pieeja nodokļu maksāšanā. Es reizi gadā iesniedzu divas lietas — valsts amatpersonas deklarāciju un gada ienākumu deklarācija — un katru reizi apjūku, ieejot elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Mums jārada pakalpojums, lai cilvēks to intuitīvi saprot. Tas ir mans pirmais uzdevums.

Mēs visi mīlam Latviju, un nodokļu maksāšanas ir viens no veidiem, kā atbalstām mūsu valsti. Bet tam jābūt viegli, ērti un ātri. Tā mazināsim arī ēnu ekonomiku.

Ko vēl plānojat šogad?
Saziņa ar klientiem. Lielākā daļa vēstuļu, ko rakstām, ir konsultatīvas. Mums ir arī stingrākas metodes, ja redzam, ka kāds nav kaut ko izdarījis. Tad šie brīdinājumi izskatās pēc draudu vēstulēm, un dažkārt man ir tiešām neērti VID vārdā. To var pasniegt citādi: ja līdz tam datumam samaksāsit šos nodokļus, tad nebūs pret jums jāvērš nekādas sankcijas. Arī sliktās lietas var pagriezt no pozitīvās puses. Līdz gada beigām mainīsim retoriku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu