Ar vīziju • IR.lv

Ar vīziju

Baiba Matisone. Foto — Bruno Kabucis, no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Reklāmas stratēģe Baiba Matisone ir Miami Ad School pasniedzēja un sapulcinājusi vairāk nekā 20 tūkstošus sekotāju profesionālajā platformā LinkedIn. Viņa uzskata, ka interneta laikmetā starptautisku karjeru uzbūvēt ir pa spēkam daudziem

Kad visi citi saka «zig», tu saki — «zag». Šo teicienu, ko Baiba nejauši min sarunā, stāstot par drosmīgu reklāmu, gribas attiecināt arī uz viņu. Plašu starptautisku pieredzi pašlaik Berlīnē dzīvojošā stratēģe guvusi, lielākoties dodoties pa salīdzinoši maz zināmām takām. 

Pirms gandrīz desmit gadiem viņa pameta projektu vadītājas karjeru Rīgā un devās uz Prāgu strādāt par reklāmas stratēģi. Jo gribējās klientu problēmas risināt ar skatu nākotnē — sasniegt ilgtermiņa mērķus, nevis tikai atķeksēt paveiktos darbus kāda cita saplānotā sarakstā. Pēc tam atgriezās Latvijā, lai strādātu zinātnes jomā, bet pandēmijas laikā aktīvi pievērsās sava personiskā zīmola radīšanai — sāka publicēt ierakstus par reklāmas stratēģiju LinkedIn — un itin drīz saņēma darba piedāvājumu aģentūrā Berlīnē. Sadarbojusies ar tādiem globāliem zīmoliem kā Mercedes-Benz, Peugeot, Vodafone un citiem.

Vācijas galvaspilsētā Baiba dzīvo joprojām, taču nu jau vada pašas izveidoto uzņēmumu Planning Folklore. Tā piedāvājumu klāstā ir ne tikai darbs ar klientu zīmoliem, bet arī jauno stratēģu mācīšana, pētniecība un kopienas veidošana. Piemēram, reizi mēnesī viņa līdzīgi domājošos aicina uz pasākumu Strategy Pints, dodot iespēju apspriest savas idejas pie dzēriena kausa.

Kāpēc izvēlējies tieši stratēģiju kā savu ceļu reklāmas nozarē?
Kad sāku, stratēģu Latvijā bija tik, cik nu bija. Varbūt pieci vai seši. Vienīgā pozīcija, ko varēju ieņemt reklāmā, bija projektu vadībā. Bet pirms deviņiem gadiem sapratu, ka ar to vairs negribu nodarboties, mani interesēja, kā problēmas, ko risinām, projektus, ko veidojam, varam aplūkot ilgtermiņā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu