Kultūru sadursme • IR.lv

Kultūru sadursme

Streikojošais automehāniķis Jānis Kuzma ar savu Tesla Model Y. Foto — The New York Times
Melisa Edija, © The New York Times News Service

Streiks Teslas apkopes centros Zviedrijā — ziemeļvalstu arodbiedrības pret amerikāņu lielā biznesa principiem

Darbu pārtraukušie Teslas tehniķi Zviedrijā apgalvo, ka joprojām atbalsta amerikāņu autouzņēmuma misiju un tā vadītāju. Taču viņi arī vēlas, lai Tesla pieskaņojas vietējam uzņēmējdarbības stilam. Viņi paši to dēvē par zviedru modeli, kura pamatā ir sadarbība starp darba devējiem un darba ņēmējiem, lai nodrošinātu, ka abas puses gūst labumu no uzņēmuma peļņas.

Taču tie četri tehniķi, kas streiku pieteica jau pagājušā gada 27. oktobrī un bija gatavi runāt ar presi, sūdzas, ka tikuši pakļauti «tipiskam ASV modelim», tas ir, sešu dienu darba nedēļai, neizbēgamām virsstundām un neskaidrai vērtēšanas sistēmai, lai tiktu paaugstināti amatā.

«Tikai strādāt, strādāt, strādāt, strādāt,» saka viens no streikojošajiem tehniķiem Jānis Kuzma.

Arodbiedrība IF Metall, kas pārstāv Teslas darbiniekus, neatklāj, cik no visiem uzņēmuma 130 tehniķiem ir pārtraukuši darbu, iespējams, tikai daži desmiti. Katrā ziņā visi uzņēmuma 10 servisa centri joprojām ir atvērti. Piemēram, servisa centrā Malmē Teslas krekliņos pie mašīnām rosās vairāki vīrieši. Ārā piketējošie apgalvo, ka daži no šiem darbiniekiem pieņemti nesen, lai aizvietotu streikotājus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu