Pārmaiņu vēstneši • IR.lv

Pārmaiņu vēstneši

Katrīna Ošleja

Pagājuši laiki, kad jaunākās tendences pie mums ieradās tikai pēc gadiem pieciem un varējām atslābt

Aizvien augošās darbinieku prasības, tehnoloģiskie sasniegumi un demogrāfiskā situācija liek personāla vadības nozarei strauji mainīties. Ātrums, kādā attīstās biznesa vide, noteic, ka darba devējiem jāspēj veikli pielāgoties, lai saglabātu konkurētspēju. Situāciju saasināja arī Covid-19 pandēmijas un Ukrainas kara ietekme, kad ar negaidīto un neskaidro sastapāmies ik uz soļa. 

Kam gatavoties un uz ko fokusēties, lai tiktu līdzi pārmaiņām un būtu pievilcīgs darba devējs nākamajos gados?

Vadītāju un darbinieku attīstība

Pārmaiņas organizācijās ievieš vidējā un pamata līmeņa vadītāji. Viņi ir tie, kas skaidro darbiniekiem jauninājumu jēgu, iztulko stratēģijas ikdienas pienākumu valodā un strādā ar padoto iebildumiem. Līdz ar to pārmaiņas būs tik veiksmīgas, cik prasmīgi ir vadītāji darbinieku motivēšanā, attīstīšanā, atgriezeniskās saites sniegšanā, pārrunu veikšanā un komandas vadībā. Ieguldījumi vadītāju jaunās paaudzes attīstībā ir investīcijas veiksmīgā pārmaiņu ieviešanā.

Daudz dzirdēti jēdzieni upskilling (jaunu prasmju apguve esošajā amatā) un reskilling (citu prasmju iegūšana pilnīgi atšķirīgam amatam organizācijā). Baidos, ka augstākās izglītības nozīme mazināsies un pieaugs to uzņēmumu skaits, kuri paši kļūs par izglītības centriem un mācīs savus darbiniekus. Biznesa vides prasības pēc jaunām kompetencēm tik ātri mainās, ka efektīvāk pašiem mācīt savus cilvēkus, nevis ilgi un dārgi meklēt kandidātus ar kādu unikālu prasmi. Arvien vairāk uzņēmumu meklē sadarbības modeļus ar augstākās izglītības iestādēm, lai paātrinātu prasmju apguvi un saglabātu spēju redzēt lietas plašākā kontekstā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu