Saule ieskrējusies • IR.lv

Saule ieskrējusies

Ilustrācija Image Creator
Antra Ērgle

Desmit lielākie saules paneļu parki Latvijā 2023. gadā

* Pērn atvērtās saules elektrostacijas, kas darbojas ar pagaidu atļauju, bet vēl nav saņēmušas galīgo ražošanas atļauju no Sadales tīkla. Dati: Sadales tīkls, Ir Nauda

Atjaunīgo energoresursu izmantošana pēdējos pāris gados augsto elektrības cenu un valsts atbalsta dēļ piedzīvo strauju kāpumu — mikroģenerācijas projektu skaits sniedzas tūkstošos, un pērn sadales tīklam pieslēgts ap 500 dažādu jaudu saules elektrostaciju ar kopējo ražošanas jaudu 130 megavatu, informē AS Sadales tīkls ārējās komunikācijas vadītāja Alīna Sildnika. 

«2023. gadā beidzot redzējām saules elektrostaciju izbūvi, kuru primārais mērķis ir ražot elektroenerģiju, lai to pārdotu,» nozares izaugsmi raksturo asociācijas Saules enerģija Latvijai izpilddirektors Gatis Macāns. «Pašlaik izbūvētas mazākas jaudas saules elektrostacijas līdz 15 megavatiem, tomēr attīstībā ir lielāki projekti, kas sasniedz pat 250—300 megavatus.» Savukārt pieslēgto mikroģeneratoru skaits 2023. gada beigās tuvojās 18 000.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu