«Tās ir šausmas!» • IR.lv

«Tās ir šausmas!»

1
Māris Knoks. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Jurists Māris Knoks izstāsta savu versiju par to, kāpēc atlaists no darba Rīgas domē, bet ar tiesas lēmumu pagaidām atgriezies

Ceturtdienas pusdienlaikā Āgenskalna tirgū zum pircēji un tirgoņi, gaiss smaržo pēc svaigiem lauku labumiem, bet griestos mirdz lepnās lustras. Paņēmuši pa Ausmeņa kebabam, ar juristu Māri Knoku apsēžamies pie galdiņa otrajā stāvā. Knokam šis dienas vidus ir brīvs, jo Rīgas izpilddirektora juridiskais padomnieks saņēmis darba uzteikumu. Taču jau nākamajā dienā ar tiesas lēmumu atgriezīsies domē, līdz tiks iztiesāta sūdzība par iespējamu viņa nelikumīgu atlaišanu.

Oficiāli viņa amata vieta likvidēta funkciju dublēšanās dēļ, taču Knoks ir pārliecināts, ka patiesībā saskāries ar Rīgas domes vadītāja Viļņa Ķirša (JV) atriebību par pārkāpumu izgaismošanu domes Satiksmes departamentā (tagad pārdēvēts par Ārtelpas un mobilitātes departamentu) pagājušajā vasarā.

Pēc anonīma ziņojuma, ka sadārdzinātos ceļu uzturēšanas darbos izšķērdēti aptuveni septiņi miljoni eiro, pērn jūnijā domē ierosināja disciplinārlietu pret departamenta vadību. To izmeklēja Knoks. Atklājumi par «sistemātiskiem un ilgstošiem pārkāpumiem» departamentā radīja īstu politisku tornado. Pilsētas mērs Mārtiņš Staķis atkāpās no amata, pārmetot koalīcijas partneriem nodevību. Par satiksmes jomu atbildīgais mēra vietnieks Vilnis Ķirsis panāca, ka Knoku atstādina no izmeklēšanas un vietā izveido īpašu komisiju. Pats Ķirsis kļuva par jauno Rīgas mēru.

Taču departamenta iespējamās nelikumības tā arī nav izmeklētas pēc būtības. Īpašā komisija to nepaveica, asu kritiku izpelnoties no procesā iesaistītās Sabiedrības par atklātību Delna, bet izpilddirektors Jānis Lange secināja, ka «disciplinārlieta nav ne sekmīgi, ne kvalitatīvi izmeklēta». Departamentā notika audits, taču tikai par 2023. gadu, lai gan pārkāpumi bija konstatēti agrāk. Pārbaudi veica arī KNAB, bet gada nogalē paziņoja, ka krimināllietu nerosinās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu