Bez sākuma un gala • IR.lv

Bez sākuma un gala

1
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Norai Ikstenai jaunākajā romānā izdevies atveidot zemes un debess vienību

Autore pēcvārdā raksta: «Romānu Jōna… sāku rakstīt klusēšanas laikā.» Šis rakstnieces izteikums man kļuva par būtisku atslēgu Jōnas piedzīvošanā, jo romāna lasīšanas laikā laringīts mani bija nolicis uz pauzes. Nevaru iedomāties, cik ilga vai smaga ir bijusi autores klusēšana, taču man pietika ar pāris dienām, lai savas piespiedu klusēšanas iekšpusē atklātu pasaules viļņveida ritmu. «Nekad nebiju aizdomājusies par klusuma lielo nozīmi cilvēka dzīvē,» turpat pēcvārdā raksta Nora Ikstena. Un arī es nekad nebiju iedomājusies, cik ļoti runāšana sašķeļ cilvēka iekšējo viengabalainību, kurpretim klusēšanā ir kaut kas no pasaules pirmsākuma un šūpuļa svārsta.  

Viļņu ritms un sajūta, ka pasaulei un apkārt notiekošajam nav ne sākuma, ne gala, — to Ikstenai izdevies atveidot valodā viņas jaunākajā romānā. Kā nekā, viens no romāna galvenajiem varoņiem ir Valis — pasaules lielākais zīdītājs, kurš, cilvēkam nesaprotamu iemeslu vadīts, reizēm rotaļīgi mēdz piepeldēt pie tūristu pilnajiem okeāna laineriem, taču lielākoties mīt pasaules okeāna bezgalīgumā. 

Otrs romāna varonis ir Jona, taču arī sauszemes gājēja ikdienas dzīves notikumiem ir līdzība ar viļņu šūpām: cilvēka piedzīvotie pasaules atklāšanas mirkļi saduras un uzslāņojas, vienam notikumam izdzēšot nākamo. Ja cieši ieskatās Jonas dzīves turpatpakaļ šūpās, var pamanīt arī kādu lielāku straumju, kopējas pieredzes nospiedumus. Jona ir ēdienu piegādātājs, viņa darbošanos nosaka pandēmijas laika izmaiņas cilvēku paradumos. Te ir liecības par pagaidu ļaudīm un tuvējo karu, iezīmējas plastmasas piesārņojums okeānā, pasaules galu vēstošās ekoloģijas tēmas. Taču Jona pasaulē skatās kā bērns, viņa pamanītajā nav sprieduma, nostāšanās kāda pusē vai tālāka risinājuma meklēšana. Ir tikai paša izdarītā atklājuma satraukums. 

Jāpiebilst — ūdens kā notikumu kvintesence un vienlaikus nemainības ņirboņa iezīmējās jau Noras Ikstenas iepriekšējā romānā Ūdens mirdzēšana.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu