«Es dabūšu?» • IR.lv

«Es dabūšu?»

3
Baiba Litvina

Katrs piektais Saeimas deputāts saņems kompensāciju par pieaugušajiem hipotēku kredītprocentiem. Daļa gan nezināja, ka nobalsojuši par automātisku to piešķiršanu

Pērn decembrī Saeima lielā vienprātībā nolēma atbalstīt hipotekāro kredītu ņēmējus — kompensēt daļu no procentu maksājumiem, kas daudziem strauji pieauguši līdz ar Euribor likmi. Likums paredz, ka 30% no gada laikā samaksātajiem procentiem Valsts ieņēmumu dienests reizi ceturksnī pārskaitīs kredītņēmējiem. Naudu tam valsts iegūs, ieviešot jaunu nodevu bankām, jo tās pērn brangi nopelnījušas — vienpadsmit mēnešos 657 miljonus eiro.

Publiskajās deklarācijās nav redzams, cik daudziem deputātiem Saeimā ir hipotekārie kredīti un kāds būs viņu ieguvums no jaunās kompensācijas, tāpēc Ir nolēma to noskaidrot.

«Neesmu no trūcīgā gala»

No 36 deputātiem, kas deklarējuši parādsaistības, 20 labprāt atzina, ka viņiem ir hipotēka, taču četri atteicās to precizēt. Vēl virkne deputātu vai nu jau dzēsuši parādu, vai viņu kredīts nav hipotēka un kompensācija par to nepienāksies.

«Esmu latvietis parastais. Katrai jaunai ģimenei ir pa hipotekārajam,» saka Edvards Smiltēns (AS). «Protams, tas ir mūsu ģimenes mājoklis, rindu dzīvoklis,» komentē Antoņina Ņenaševa (P). Viņa ar vīru gada laikā pusi no kredīta jau dzēsuši, «mēs visus savus uzkrājumus ielikām, lai nemaksātu tos milzīgos procentus.» Arī Zane Skujiņa-Rubene (JV) nodeldējusi ievērojamu daļu no kredīta, ap 40 tūkstošiem: «Gribam diezgan raiti nomaksāt ar vīru, uz to koncentrējamies.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu