Zāles pret depresiju • IR.lv

Zāles pret depresiju

2
Elviss Strazdiņš. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Dziļo zināšanu dēļ programmētājs Elviss Strazdiņš (35) itin labi varētu būt hakeris, tomēr viņš izvēlējies nevis krāpt, bet atšifrēt krāpnieku radītās shēmas un neļaut tajās iekrist citiem cilvēkiem. Bet tiem, kas jau iekrituši, viņš palīdz izkārpīties

Elvisa vārds sociālajos tīklos parādījās pirms diviem gadiem, kad viņš skatītāju acu priekšā izjauca un salaboja šķietami nesalabojamas lietas — alkometru, putekļsūcēju un citas. Pēdējos mēnešos viņa popularitāte strauji pieaugusi, atmaskojot dažādus interneta un telefona krāpniekus. 

Savos Facebook, TikTok, X un Instagram kontos Elviss dalās ar stāstiem, kā neiekrist to nagos un kā rīkoties, ja tas jau noticis. Bet vēl viena daļa cilvēku viņu pazīst kā «to čali, kurš ar mākslīgā intelekta palīdzību atdarināja Kristīnes Garklāvas balsi». Kādā TV3 ziņu raidījumā Elviss demonstrēja, kā šobrīd krāpniekiem talkā nāk mākslīgais intelekts, kas ļauj veidot video un audio materiālus, uzdodoties par citu personu. 

Elviss skaidro, kā neiekrist šajos tīklos. Ar vārdu sakot, viņš ir kā tāds mūsdienu Robins Huds. Un tikko nodibinājis Digitālās drošības centru.

Uzlauž smadzenes

«Domājam par hakeriem kā par cilvēkiem, kas sēž pie tastatūras un uzlauž programmatūras. Taču mūsdienu hakeri uzlauž nevis sistēmas, bet mūsu smadzenes,» saka Elviss. Pilnīgi visās situācijās, kad notiek krāpnieciskas darbības, tiek izmantots caurums cilvēku zināšanās. Šobrīd krāpnieku galvenie ieroči esot zvani, īsziņas, arī sarakste sociālajos tīklos. E-pasts gan vairs neder, jo to ir grūti viltot. «Instagram vai vietnē X atrod upuri, apstrādā viņu un turpina sarakstīties WhatsApp vai Telegram lietotnēs.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu