«Kamanas nav gatavas nekad» • IR.lv

«Kamanas nav gatavas nekad»

Mārtiņš Rubenis. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Kamēr Latvijas kamaniņu braucēji šosezon jau sākuši kaldināt pirmās uzvaras, viņu treneris Mārtiņš Rubenis (45) gatavo kamanas nākamajai ziemai. To uzlabošana jau gadiem ilgi notiek sadarbībā ar RTU zinātniekiem

Pirms nedēļas ASV trasē Leikplesidā sākās pasaules kausa sacensības kamaniņu sportā. Latvija tajās apliecināja, ka mūsu braucēji ir starp pasaules labākajiem. Divnieku ekipāža Mārtiņš Bots un Roberts Plūme sprintā izcīnīja uzvaru, Kristers Aparjods iekļuva labāko sešniekā. Kopā ar viņiem būtu bijis jābūt arī trenerim Mārtiņam Rubenim. Taču Rubeņu ģimenē ir pieaugums, un, lai pastarītis savā pirmajā ziemā varētu būt kopā ar tēti, federācijas vadība ļāvusi Mārtiņam pasaules kausa pirmajos divos posmos sportistus atbalstīt attālināti. 

Un ir vēl viens būtisks iemesls, kāpēc treneris decembrī ir Latvijā, — viņš gādā par kamaniņām. Vismaz 20 gadus pētījis, kā panākt, lai kamanas burtiski saplūstu ar atlēta augumu, Mārtiņš tagad vada Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Sporta tehnoloģiju centru. Pēc būtības viņš ir inženieris, kurš labāk par daudziem citiem zina, kā panākt, lai zinātnieku sasniegumi palīdz sportistiem tikt pie spožiem rezultātiem. 

Sāka ar «pingvīniem»

«Ā, jūs pie Mārtiņa,» izdzirdējusi mani sakām «Rubenis», secina RTU administratore un pa augstskolas labirintiem žigli aizved līdz vienai no stiklotajām laboratorijām, kur kādas ierīces monotonas skaņas pavadībā pie datora strādā Mārtiņš. Ģērbies sporta jakā ar Latvijas Kamaniņu sporta federācijas emblēmu, viņš ir gatavs detalizēti stāstīt par niansētiem tehnoloģiskiem risinājumiem aerodinamikai un jaunākajām inženieru lietojumprogrammām, kurās var modelēt kamanas.  

«Atceroties to laiku, kad pats braucu, savas kamanas sāku modelēt un taisīt jau ap 2000. gadu,» saka Mārtiņš. Viņš līdz šim ir mūsu labākais kamaniņu braucējs — 2006. gadā ziemas olimpiskajās spēlēs Turīnā izcīnīja bronzas medaļu, pie bronzas tika arī komandu stafetē 2014. gadā, kad olimpiskās spēles notika Sočos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu