Aug kā bērzs • IR.lv

Aug kā bērzs

Igors Mašals, SIA Krauss līdzīpašnieks un valdes loceklis. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Bērza pārstrādes uzņēmums Krauss 20 gadu laikā izaudzis par lielāko Eiropā. Bet jaunceļamā zāģētava būšot modernākā pasaulē

No lielās Rīgas—Daugavpils šosejas uzņēmumu nevar redzēt, taču, Klintainē nogriežoties gabaliņu uz Daugavas pusi, skatam atklājas milzīga industriālā teritorija. Tās priekšā ir glīti nopļauts zāliens un plaša autostāvvieta. Tālāk aizsargbarjera un sarga namiņš. Kurš katrs uzņēmuma teritorijā nemaz netiek. Kā gan citādi, ja bērza pārstrādes uzņēmuma ražotnē uzstādītas visjaudīgākās, mūsdienīgākās iekārtas. Te bērzs tiek burtiski sadalīts pa sastāvdaļām, izmantojot katru tā centimetru, pat skaidiņu neaizlaižot zudumā. 

Kad uzņēmuma īpašnieks izved mani cauri uzņēmumam — un ekskursija nav īsa! —, no acīmredzamā vēriena burtiski aizraujas elpa. Iekārtas dun, san, rūc un klaudzina. Te zāģē, īsina, līmē, fasē… Darbinieki pārvietojas pa sev labi zināmām trajektorijām, atgādinot strukturētu skudru pūzni. No haosa palīdz izvairīties tas, ka viss iespējamais uzņēmumā ir digitalizēts —  te nevienam nav jānorāda, kas un kā darāms, visu priekšā pasaka dators. 

Pavisam drīz uzņēmums paplašināšoties vēl vairāk, pēc bērza materiāla pieprasījums ir un, visticamāk, būs vienmēr, tāpēc uzņēmumam darba netrūkst. Bet Latvija, kā zināms, ar saviem baltajiem bērziem pazīstama visā pasaulē. Arī pateicoties Krauss vērienam.

«Bieži vien veiksmes stāsts sākas no atrašanās pareizajā laikā pareizajā vietā ar pareizajiem cilvēkiem,» saka uzņēmuma Krauss īpašnieks un valdes loceklis Igors Mašals. Tieši tā esot noticis ar viņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu