Kāds ir tavs personas kods? • IR.lv

Kāds ir tavs personas kods?

Rūdolfs Daņiļevičs (no kreisās), Didzis Bardo, Kristīne Pāže un Krists Krūskops. Publicitātes foto
Jānis Žilde, žurnālists un mūzikas kritiķis

Grupas Kautkaili debijas albums aizpilda patukšo Latvijas inteliģentās popmūzikas nišu

Ja kāds kritiķis kādreiz sadūšosies uzrakstīt grāmatu par Latvijas popmūzikas vēsturi, noteikti atsevišķa nodaļa būtu jāvelta apvienībai Kautkaili. Lai arī šis trio darbojas jau ilgāk nekā piecus gadus, ik pa laikam priecējot mūs ar kādu jaunu singlu, tikai šogad visas zvaigznes nostājās tā, lai dienas gaismu ieraudzītu grupas debijas albums Personas kods. 

Kāpēc atsevišķa nodaļa? Atbilde, manuprāt, ir skaidra. Grupas sirds un dvēsele ir trīsdesmitgadniece, pavisam nesen arī jaunā māmiņa Kristīne Pāže, kuras pirms vairākiem gadiem iedziedātā Zemes stunda (kopā ar reperi ansi) ir kļuvusi par veselas paaudzes jauniešu himnu — dziesma joprojām skan katrā izlaidumā, katrā ballītē. Pāžes īpašais balss tembrs, rūpīgi izstrādātie dziesmu aranžējumi, kas tapuši kopā ar grupas biedriem Didzi Bardo un   Kristu Krūskopu, emocionālie un atkailinātie teksti rada īpašu skaņas recepti, aizpildot līdz šim Latvijā patukšo tā dēvētās inteliģentās jeb pieaugušo popmūzikas (adult pop) nišu. 

Novembrī izdotais albums ir rūpīgi noslīpēts 11 dziesmu apkopojums, kurā iekļautas arī dažas agrāk izdotas (Kofeīna nakts, Augam viens no otra projām u. c.), kā arī vairākas nepubliskotas kompozīcijas. Īpaši jāizceļ šā brīža aktuālais singls Ļauj man, kas jau paspējis iekarot radio ēterus un klausītāju sirdis (Spotify topa augšgalā). Skanējuma ziņā tas ir nedaudz atšķirīgs no Kautkaili pierastā rokraksta. «Muzikāli saulaina dziesma par ne tik saulaino cilvēka dabu,» kompozīciju raksturojusi Pāže. Dziesmas kodolu veido grūvīgs ritms, pacilājoša melodija, kas citē kaut ko no 90. gadu popmūzikas, savukārt gaisīgās piebalsis asociatīvi aizved uz astoņdesmitajiem, gribētos pat piesaukt tādus māksliniekus kā Clannad un Enja (Enya). Ja šī dziesma jāraksturo dažos vārdos, tad es drosmīgi teiktu, ka tas ir Latvijas jauno laiku viens no popmūzikas šedevriem.

Grupa savu tagadējo veiksmīgo skanējumu meklējusi diezgan ilgi. Šim procesam var izsekot, noklausoties agrīnos Kautkaili singlus, sākot no alternatīvā Darbs (2018), beidzot ar skaņdarbiem Kaut kaili un Istabā (2020), tie, starp citu, nav iekļauti albumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu